Nawet najdroższy grill może szybko przestać działać prawidłowo, jeżeli nie będziemy odpowiednio o niego dbać. Każde urządzenie wymaga czyszczenia po użyciu, zabezpieczania przed uszkodzeniami oraz przeprowadzania regularnych konserwacji.

Czyszczenie grilla – akcesoria

Zainwestowanie w dobry sprzęt grillowy to zaledwie połowa sukcesu. Aby urządzenie służyło nam jak najlepiej przez lata, musimy się o nie właściwie troszczyć.

Pierwszym warunkiem właściwego użytkowania grilla jest czyszczenie go po każdym użyciu. Wielu użytkowników niestety o tym zapomina lub celowo unika tego kroku. To dlatego że, mamy zakodowane, że nie jest to ani najprzyjemniejsza, ani najłatwiejsza czynność. Tymczasem, jeśli posiadasz grilla gazowego Webera, prawda wygląda zgoła inaczej. Grille gazowe Weber czyszczą się właściwie same. Wystarczy rozpalić grilla do najwyższej możliwej temperatury a resztki jedzenia i tłuszczu wypalą się same. Pozostały popiół można po prostu usunąć szczotką.

Obejrzyj nasze filmy:

W przypadku grilli węglowych jest odrobinę trudniej, ale na szczęście są już na to rozwiązania. Weber, producent sprzętu grillowego, oferuje urządzenia, zarówno gazowe, elektryczne, jak i tradycyjne, które czyszczą się właściwie same. Grill gazowy wystarczy rozgrzać do maksymalnej temperatury i odczekać, by wytopiły się wszystkie resztki. Grille węglowe Weber mają zastosowany system One-Touch, który umożliwia szybkie pozbycie się z misy grilla wszelki pozostałości po jedzeniu oraz popiołu i węgla. Dodatkowo w asortymencie marki znajdziemy produkty, które pozwolą nam doczyścić ruszt oraz pozostałe elementy grilla bez wielkiego wysiłku, za to skutecznie. Są to m.in. specjalne gąbki i szczotki, skrobaki, środki do czyszczenia rusztów, emalii oraz stali nierdzewnej i wiele innych.

Konserwacja grilla – jak ją przeprowadzić?

Bardzo istotne jest, aby przynajmniej raz w roku przeprowadzić gruntowną konserwację naszego sprzętu grillowego. Są dwie szkoły, jeśli chodzi o termin wykonywania tej czynności – niektórzy wolą to robić na początku sezonu, przed uruchomieniem grilla po raz pierwszy po zimowej przerwie, inni zaś lubią przeprowadzić konserwację na koniec sezonu, przed schowaniem grilla na czas zimy.

W pierwszej kolejności należy sprawdzić, czy wszystkie elementy grilla są całe, czy nie pokryły się korozją, czy na pewno są sprawne. Jeśli dostrzeżemy jakiekolwiek ubytki lub uszkodzenia, powinniśmy je od razu naprawić.

Ważnym elementem konserwacji jest doczyszczenie wszystkich elementów, szczególnie rusztu. Przed schowaniem grilla należy całość dokładnie wysuszyć.

Gdy decydujemy się na przeprowadzenie konserwacji przed zimą, warto na koniec pokryć wszystkie metalowe elementy olejem lub specjalną emulsją ochronną, aby uchronić je przed wilgocią.

Jak chronić swój grill?

Istotnym warunkiem odpowiedniego dbania o grilla, jest sposób, w jaki go przechowujemy. W czasie, gdy sprzęt nie jest użytkowany, powinniśmy dobrze go zabezpieczać i trzymać w miejscu, gdzie nie będzie narażony na zgubne działanie czynników zewnętrznych, np. zabójczej dla wielu jego elementów wilgoci.

Najlepszym sposobem na zabezpieczenie grilla jest przykrycie go na czas, gdy go nie używamy, specjalnym pokrowcem, który ochroni urządzenie przed każdą, nawet najgorszą pogodą. Lekki, lecz bardzo wytrzymały pokrowiec marki Weber, jest łatwy do użycia i niezawodny – paski mocujące nie pozwalają mu się zerwać nawet przy bardzo silnym wietrze, a materiał, z jakiego go wykonano jest wodoodporny.

 

Jeśli chcesz wiedzieć więcej o nowoczesnym sprzęcie grillowym i o tym, jak go właściwie obsługiwać, koniecznie zapisz się do newslettera na stronie weber.com.