Błyskawiczna sałatka a'la grecka
Kolacje,  Przystawki, przekąski, sosy

Błyskawiczna sałatka a’la grecka

Sałatka grecka to pyszna i super prosta do zrobienia sałatka. Oprócz smaku wyróżnią ją również bogactwo kolorów – czarne oliwki, czerwone pomidory i kolorowa sałata… Składniki idealnie do siebie pasują, więc ucieszą każde podniebienie.

We wpisie znajdziesz nie tylko listę składników, tradycyjny przepis, ale również propozycję dodatków do sałatki.

Przygotowując sałatkę nie musicie trzymać się dokładnie tego przepisu, jak macie ochotę dodać coś innego – śmiało, tak i tak będzie pyszne. „Grecka” to tylko nazwa umowna, bo każdy zna jej inną wersję.

Składniki

  • dowolny miks sałat
  • czerwona papryka
  • mała cebula – najlepiej czerwona
  • 14 czarnych oliwek
  • 1 duży zielony ogórek
  • 2 pomidory malinowe
  • 4 łyżki oliwy
  • 200g sera feta
  • ulubione zioła np. miks ziół do sałatki

Błyskawiczna sałatka a’la grecka – przepis

Sałatka grecka jest błyskawiczna w przygotowaniu i najlepiej przygotować ją chwilę przed jedzeniem, albo przyjściem gości. Soki, które wypłyną z ogórków, pomidorów nie spowodują, iż sałata zbytnio namięknie.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, ogórki możecie obrać, albo pozostawić w skórce. Odcinamy wtedy tylko końcówki.

Pomidory, paprykę i ser feta kroimy w większą kostkę. Ogórki możemy pokroić w plasterki, albo półplasterki. A oliwki kroimy w grubsze plasterki. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie w misce.

W osobnej niewielkiej misce, albo kubku mieszamy oliwę wraz z ulubionymi ziołami. Może to być oregano, bazylia, tymianek… możecie kupić w sklepie również gotowe mieszanki ziół. Następnie przygotowaną oliwą z ziołami polewamy sałatkę i całość mieszamy.

Błyskawiczna sałatka a'la grecka
Błyskawiczna sałatka a’la grecka

Z czym podać sałatkę grecką

Sałatkę możemy podać z chrupiącą bagietką z masłem czosnkowym. Przepis jest banalnie prosty. Bagietkę kroimy w kromki. Do 2 łyżek masła dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Masło dokładnie mieszamy z czosnkiem, najlepiej ugniatając widelcem, a następnie każdą kromkę smarujemy masłem czosnkowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 7-8 minut.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.