Ratatouille to rodzaj potrawki warzywnej wywodząc się z Nicei. Składa się zazwyczaj z cukinii, papryki, bakłażanów, cebuli i pomidorów. Ale oczywiście ilu kucharzy tyle jest przepisów. Moja wersja tej potrawki będzie bez bakłażana, ale z dodatkiem ostrej pasty ajwar. Ratatouille najlepiej jest przygotować w okresie letnim, kiedy mamy pod dostatkiem świeże warzywa. Choć obecnie z kupnej im jesienią i zimą też nie powinno być problemów.
Ratatouille podam z pieczonym łososiem przygotowanym w w słodkiej miodowej marynacie. Aby było jeszcze zdrowiem zamiast soli wykorzystamy sos sojowy.
Składniki na marynatę
- 2 łyżki miody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek sosu sojowego
- szczypta pieprzu
- odrobina tymianku
Składniki na ratatouille
- 1 niewielka cukinia
- czerwona papryka
- niewielka cebula
- 1-2 dojrzałe pomidory
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta majeranku
- szczypta oregano i bazylii
- odrobina soli
Dodatkowo
- filet z łososia
Łosoś w słodkiej marynacie z ratatouille – przepis
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia układamy łososia i polewamy go marynatą. Odstawiamy go na około 15 minut, a po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Na około 15 minut.
Obejrzyj nasze filmy:
W tym czasie cukinię, paprykę, pomidory i cebulę kroimy w większa kostkę. Na odrobinie oliwy z oliwek szklimy cebulę wraz z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Następnie dodajemy kolejno cukinię i paprykę. Jak warzywa będą al dente dodajemy pomidory i przyprawy. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.
Na talerze wykładamy odrobinę potrawki z warzyw, a następnie kładziemy obok, albo na warzywach łososia. Łososia powinniśmy podać wraz plasterkiem cytryny.

Smacznego!