Łosoś z miętowo-groszkowym puree
Ryby

Łosoś z miętowo-groszkowym puree

Łosoś z miętowo-groszkowym puree to zdrowy, lekki i bardzo kolorowy obiad. Przygotowanie tego posiłku wcale nie zajmie Wam dużo czasu, a z pewnością zaskoczy swoim smakiem.

Groszek z natury jest mdły i bez smaku, dlatego odrobina mięty, soku z cytryny i czosnku doda mu idealnego smaku.

Sprawdź przepis na Łososia pod szpinakową pierzynką

Składniki na puree z groszki i mięty

  • 200g zielonego groszku
  • garść mięty
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz

Pozostałe składniki

  • polędwica z dorsza
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • miks sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka masła
  • ocet balsamiczny

Łosoś z miętowo-groszkowym puree – przepis

Zaczynamy od przygotowania ryby. Łososia myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Następnie smażymy go ok. 2-3 minut z każdej strony na patelni z odrobiną masła.  Łososia wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 170 st. C.

W garnku gotujemy wodę i wkładamy mrożony groszek. Ma się on gotować dosłownie chwilę, maksymalnie 3 minuty.. Groszek odcedzamy, dodajemy masło, przyprawy, czosnek, miętę i wszystko blendujemy.

Na talerze wykładamy puree z groszki i mięty, upieczonego łososia, a obok kładziemy  sałatkę z  pomidorków koktajlowych oraz papryki i miksu sałat. Całości dopełni ocet balsamiczny.

Łosoś z miętowo-groszkowym puree
Łosoś z miętowo-groszkowym puree

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze