Łosoś z miętowo-groszkowym puree to zdrowy, lekki i bardzo kolorowy obiad. Przygotowanie tego posiłku wcale nie zajmie Wam dużo czasu, a z pewnością zaskoczy swoim smakiem.
Groszek z natury jest mdły i bez smaku, dlatego odrobina mięty, soku z cytryny i czosnku doda mu idealnego smaku.
Sprawdź przepis na Łososia pod szpinakową pierzynką
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na puree z groszki i mięty
- 200g zielonego groszku
- garść mięty
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz
Pozostałe składniki
- polędwica z dorsza
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- miks sałat
- pomidorki koktajlowe
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka masła
- ocet balsamiczny
Łosoś z miętowo-groszkowym puree – przepis
Zaczynamy od przygotowania ryby. Łososia myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Następnie smażymy go ok. 2-3 minut z każdej strony na patelni z odrobiną masła. Łososia wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 170 st. C.
W garnku gotujemy wodę i wkładamy mrożony groszek. Ma się on gotować dosłownie chwilę, maksymalnie 3 minuty.. Groszek odcedzamy, dodajemy masło, przyprawy, czosnek, miętę i wszystko blendujemy.
Na talerze wykładamy puree z groszki i mięty, upieczonego łososia, a obok kładziemy sałatkę z pomidorków koktajlowych oraz papryki i miksu sałat. Całości dopełni ocet balsamiczny.
Smacznego!