Garnek garnkowi nie jest równy
Poradniki,  Sprzęt agd

Garnek garnkowi nie jest równy

Facebook

Nowoczesna gospodyni posiada w swojej kuchni wiele wyszukanych urządzeń kuchennych, które ułatwiają jej gotowanie. Dzięki najnowszej technologii oraz innowacyjnym metodom gotowania potrawy zachowują swój naturalny smak oraz niezwykle ważne wartości odżywcze.

Ludzie młodzi, dzięki licznym urządzeniom, czują się w swoich kuchniach, jak profesjonalni kucharze. Pomimo wszystko sporo wody upłynie w Wiśle, zanim całkowicie zrezygnujemy z garnków.

Jakie garnki wybrać- aluminiowe, emaliowane, czy ze stali nierdzewnej

Ze względu na tworzywo, z którego są wykonane garnki mamy do wyboru:

  • aluminiowe;
  • emaliowane;
  • ze stali nierdzewnej.

Każde z nich posiadają swoje wady oraz zalety. Garnki aluminiowe są np. niezwykle odporne na uderzenia oraz zarysowania. Pokryte powłoką ceramiczną lub mineralną nadają się również do smażenia. Łatwo się je zmywa. Koniecznie trzeba jednak pamiętać o tym, aby nie gotować w nich kwaśnych potraw.

Uwalniają się wówczas szkodliwe dla nas substancje. Jeśli mamy więc ochotę na bigos, lepiej sięgnąć po garnek ze stali nierdzewnej lub garnek emaliowany, który doda nam uczucia, jakbyśmy byli u babci. Wiele osób zapewne pamięta, jak na babcinym piecu pyrkały przepyszne potrawy. Nasze babcie używały właśnie garnków emaliowanych. Przygotowane w nich potrawy pozostają ciepłe. Nie wydzielają one szkodliwych substancji. Świetnie nadają się do przechowywania potraw w lodówce.

Osoby, które chcą nadać swojej kuchni charakteru, ucieszy możliwość dużego wyboru pod względem koloru. Jeśli chcemy nadać kuchni bardziej nowoczesny wygląd, możemy sięgnąć po garnki ze stali nierdzewnej. Są one niezwykle trwałe. W przeciwieństwie do garnków aluminiowych, możemy zmywać je w zmywarce. Gotując w nich, należy jednak pamiętać o tym, aby wodę solić dopiero, gdy zacznie się gotować. W przeciwnym razie na naczyniu powstaną białe plamki. Dlaczego nie tak szybko zrezygnujemy z garnków, które niejedna nowoczesna pani domu odstawiła w kąt? Bez względu na to, jak bardzo byśmy się zachwycali nowo poznanymi metodami gotowania oraz orientalnymi smakami, ostatecznie nic nie przebije smaku tradycyjnie gotowanego rosołu, młodej kapusty z groszkiem, klusek śląskich, czy też królika upieczonego w rondlu. Wiążą się z nimi wspomnienia, które połączone z wyśmienitym smakiem są nie do zastąpienia.

Garnki do gotowania szparagów

W naszej kuchni, oprócz klasycznych garnków do gotowania różnorodnych potraw, znajdują się specjalne naczynia, które używamy jedynie do gotowania konkretnych produktów. Należą do nich np. garnki do szparagów ze sklepu Fabryka Form. Jak gotować szparagi? To stosunkowo nowy specjał na naszych stołach. Gotuje się je główkami do góry w lekko osolonej wodzie. Końcówki warzyw nie powinny być zanurzone w wodzie. Do wody należy dodać odrobinę cukru oraz masła. Dlaczego szparagi gotujemy główkami do góry? Ponieważ główki są najwrażliwszą częścią szparaga. To między innymi po nich rozpoznajemy, czy szparagi są świeże. Jeśli widoczne są na nich ciemne plamki lub nalot, oznacza to, że nie są one świeże. Jakość szparagów możemy również sprawdzić, pocierając je o siebie. Jeśli wydadzą one przy tym trzeszczący dźwięk, możemy być pewni, że zostały one niedawno zebrane z pola. Jak wygląda garnek do gotowania szparagów? To wysokie, wąskie naczynie z sitem oraz z pokrywką. Sito jest tak samo wysokie, jak garnek. Dzięki niemu nie musimy wyciągać każdego szparaga z osobna. Aby garnki do gotowania szparagów nie kurzyły się na naszych półkach poza sezonem, można je również wykorzystać do gotowania spaghetti, grubego makaronu oraz warzyw.

Garnek do gotowania szparagów
Garnek do gotowania szparagów, fot. fabrykaform.pl

Garnki do gotowania na parze

Większość osób kojarzy garnki do gotowania na parze z gotowaniem warzyw. Tymczasem można w nich przygotować również ryby, mięso, a nawet sosy. Składają się one z dwóch lub trzech poziomów- z naczynia na wodę oraz sit. Do gotowania na parze konieczna jest również pokrywka. Gotowanie na parze należy do jednych z najzdrowszych metod przygotowywania posiłków.

Gotowane w nich potrawy zachowują o wiele więcej wartości odżywczych, niż podczas gotowania w tradycyjny sposób. Poszczególne komponenty dania zachowują swój naturalny smak. Zastanawiacie się pewnie, jak ugotować sos w garnku do gotowania na parze? Oczywiście sosu nie gotujemy na parze, tylko wykorzystujemy wywar, jaki powstał w naczyniu w trakcie gotowania.

Jeśli chcemy przyrządzić do gotowanego na parze dania sos, do wody dodajemy ulubione przyprawy oraz zioła. Gotując ryby dodajemy białego wina, a do potraw mięsnych czerwonego. Aby zagęścić powstały sos możemy użyć warzyw tj. cebula, seler, czy marchew. Wrzucamy je do wody na początku gotowania. Na koniec całość rozdrabniamy blenderem oraz przyprawiamy do smaku.

Jak widzicie, garnek garnkowi nie jest równy. W niektórych możemy gotować wszystko, w innych jedynie konkretne produkty. Metoda gotowania oraz sposób, w jaki dbamy o poszczególne naczynia może się różnić. Jakie garnki wybrać, to kwestia indywidualna. Jedno jest pewne- są one niezbędne w każdej kuchni.

Garnek do gotowania na parze
Garnek do gotowania na parze Mini 16 cm, fot. fabrykaform.pl
Materiał przygotowany wraz z Partnerem.
Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.