Sernik cytrynowy to błyskawiczny w przygotowaniu, orzeźwiający, puszysty sernik z kremem cytrynowym. Idealna propozycja na weekendowe ciasto do popołudniowej kawki.
Jest on przygotowany na mleko skondensowanym.
Szybki przepis na: Sernik na kakaowym spodzie z herbatników
Obejrzyj nasze filmy:
Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujecie miksera. Ten sernik zawsze się udaje. Sprawdźcie sami!
Składniki na sernik
- 3 jajka
- 750 g sera w wiaderku na sernik
- 1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (białego)
- 1 łyżka mąki
- skórka z 2 cytryn
- sok z 1 cytryny
Składniki na krem cytrynowy
- sok z 3 cytryn
- skórka z 3 cytryn
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka oleju
- 200g cukru
- 125g serka mascarpone
Dodatkowo
- 4-5 maślanych herbatników
Krem cytrynowy – przepis
Zaczynamy od przygotowania kremu cytrynowego – do rondelka dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, mąkę ziemniaczaną, jajka, żółtka, cukier i całość zagotowujemy cały czas mieszając. Jak wszystko się zagotujemy zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę oleju. Mieszamy.
Możemy przełożyć go do słoiczka i przechowywać przez kilka dni w lodówce. To świetny dodatek na przykład do naleśników, deserów.
Jednak do sernika mieszamy go wraz z mascarpone.
Zobacz jak zrobić: Tradycyjny sernik wiedeński
Sernik cytrynowy – przepis
Wszystkie składnik na sernik mieszamy w misce. Nie robimy tego zbyt długo, tak aby go za bardzo nie napowietrzyć. Sernik po upieczeniu powinien być dość równy. Po wymieszaniu składników, masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia.
Sernik pieczemy przez 60 minut w 150 st. C w kąpieli wodnej.
Kąpiel wodna – na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z odrobiną wody. W ten sposób w piekarniku tworzy się wilgotne powietrze.
Po upieczeniu zostawiamy go na ok. 10 minut w uchylonym piekarniku. Następnie zostawiamy do ostygnięcia. Wierzch smarujemy przygotowanym kremem cytrynowym, a boki obsypujemy pokruszonymi herbatnikami.
Smacznego!