Sernik cytrynowy
Desery

Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy to błyskawiczny w przygotowaniu, orzeźwiający, puszysty sernik z kremem cytrynowym. Idealna propozycja na weekendowe ciasto do popołudniowej kawki.

Jest on przygotowany na mleko skondensowanym.

Szybki przepis na: Sernik na kakaowym spodzie z herbatników

Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujecie miksera. Ten sernik zawsze się udaje. Sprawdźcie sami!

Składniki na sernik

  • 3 jajka
  • 750 g sera w wiaderku na sernik
  • 1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (białego)
  • 1 łyżka mąki
  • skórka z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny

Składniki na krem cytrynowy

  • sok z 3 cytryn
  • skórka z 3 cytryn
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 200g cukru
  • 125g serka mascarpone

Dodatkowo

  • 4-5 maślanych herbatników

Krem cytrynowy – przepis

Zaczynamy od przygotowania kremu cytrynowego – do rondelka dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, mąkę ziemniaczaną, jajka, żółtka, cukier i całość zagotowujemy cały czas mieszając. Jak wszystko się zagotujemy zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę oleju. Mieszamy.

Możemy przełożyć go do słoiczka i przechowywać przez kilka dni w lodówce. To świetny dodatek na przykład do naleśników, deserów.

Jednak do sernika mieszamy go wraz z mascarpone.

Zobacz jak zrobić: Tradycyjny sernik wiedeński

Sernik cytrynowy – przepis

Wszystkie składnik na sernik mieszamy w misce. Nie robimy tego zbyt długo, tak aby go za bardzo nie napowietrzyć. Sernik po upieczeniu powinien być dość równy. Po wymieszaniu składników, masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia.

Sernik pieczemy przez 60 minut w 150 st. C w kąpieli wodnej.

Kąpiel wodna – na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z odrobiną wody. W ten sposób w piekarniku tworzy się wilgotne powietrze.

Po upieczeniu zostawiamy go na ok. 10 minut w uchylonym piekarniku. Następnie zostawiamy do ostygnięcia. Wierzch smarujemy przygotowanym kremem cytrynowym, a boki obsypujemy pokruszonymi herbatnikami.

Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.