Sernik na kakaowym spodzie z herbatników to wersja ciasta dla tych wszystkich, którzy mają obawy przed przygotowaniem kruchego ciasta. Niemniej uwierzcie, że przygotowanie kruchego ciasta wcale nie jest takie trudne.

Poniżej znajdziecie listę składników i dokładny przepis krok po kroku na to pyszne ciasto.

Szybki przepis na: Ciasto jogurtowe

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na spód ciasta

  • 200g herbatników
  • 75 g masła
  • 2 łyżki kakao

Składniki na sernik

  • 1kg twarogu na sernik
  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sprawdź przepis na: Domowe ciasto marchewkowe

Sernik na kakaowym spodzie z herbatników – przepis

  1. Herbatniki kruszymy w blenderze, albo po prostu tłuczkiem do mięsa.
  2. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy do herbatników. Dodajemy również kakao. Wszystko mieszamy.
  3. Herbatnikami wylepiamy dno tortownicy (24 cm) i boki do wysokości ok. 2 cm.
  4. Twaróg miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
  5. Jajka ubijamy i dodajemy do twarogu. Miksujemy wszystko do połączenia się składników.
  6. Masę serową wylewamy do tortownicy wyłożonej herbatnikami.
  7. Sernik pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C (do tzw. suchego patyczka).
  8. Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze w piekarniku przez ok. 10 minut. Wyjęcie go od razu po upieczeniu może spowodować, że to ciasto na opadnie.

 

Sernik na kakaowym spodzie z herbatników

Ten przepis to hit: Ciasto bez pieczenia – ciasto z masłem orzechowym

Smacznego!