Sernik na kakaowym spodzie z herbatników to wersja ciasta dla tych wszystkich, którzy mają obawy przed przygotowaniem kruchego ciasta. Niemniej uwierzcie, że przygotowanie kruchego ciasta wcale nie jest takie trudne.
Poniżej znajdziecie listę składników i dokładny przepis krok po kroku na to pyszne ciasto.
Szybki przepis na: Ciasto jogurtowe
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na spód ciasta
- 200g herbatników
- 75 g masła
- 2 łyżki kakao
Składniki na sernik
- 1kg twarogu na sernik
- 2/3 szklanki cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sprawdź przepis na: Domowe ciasto marchewkowe
Sernik na kakaowym spodzie z herbatników – przepis
- Herbatniki kruszymy w blenderze, albo po prostu tłuczkiem do mięsa.
- Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy do herbatników. Dodajemy również kakao. Wszystko mieszamy.
- Herbatnikami wylepiamy dno tortownicy (24 cm) i boki do wysokości ok. 2 cm.
- Twaróg miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
- Jajka ubijamy i dodajemy do twarogu. Miksujemy wszystko do połączenia się składników.
- Masę serową wylewamy do tortownicy wyłożonej herbatnikami.
- Sernik pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C (do tzw. suchego patyczka).
- Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze w piekarniku przez ok. 10 minut. Wyjęcie go od razu po upieczeniu może spowodować, że to ciasto na opadnie.
Ten przepis to hit: Ciasto bez pieczenia – ciasto z masłem orzechowym
Smacznego!