Kanapka z jajecznicą to smaki dzieciństwa wielu z nas. Wiele osób pamięta te czasu młodości, kiedy zajadało się pyszne, chrupiące pieczywo, na które położona było świeżo usmażona jajecznica.
Wiele osób do dnia dzisiejszego lubi od czasu do czasu przygotować sobie takie śniadanie. Podpowiadamy jak to zrobić.
Przeczytaj także: Jajecznica z pomidorami i szynką
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- świeże pieczywo – dowolne
- masło
- szalotka
- szczypiorek
- 100g wędzonego boczku
- 2 łyżki mleka
- sól
- pieprz
- 2 jajka
Warto wiedzieć: Ile gotować jajka
Kanapka z jajecznicą – przepis
- Zaczynamy oczywiście od przygotowania jajecznicy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek.
- Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko (jajecznica będzie bardziej puszysta), szczyptę soli, pieprzu i całość roztrzepujemy. Masę jajeczną wlewamy na patelni i smażymy na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Jajecznica powinna być ścięta.
- Pieczywo smarujemy masłem i układamy na nim usmażoną jajecznicę. Posypujemy całość szczypiorkiem.
Przeczytaj także: Jajecznica z kiełbasą, szczypiorkiem i smażone pomidory
Smacznego!