Niby gotowanie jajek to prosta sprawa, a jednak nie wszyscy wiedzą ile czasu należy gotować jajka na miękko, ile na twardo, a ile aby były na półtwardo.
Wielu osobom zapewne zdarzyło się kilkukrotnie gotować jajka na miękko, a po ugotowaniu okazywało się, że są na na twardo. Warto zatem poznać parę sprawdzonych zasad, aby zawsze nasz plan się powiódł.
Zasady ogólne
- jajka wyjmujemy z lodówki na kilkanaście minut przed gotowaniem
- czas gotowania mierzymy od momentu zagotowania się wody
- jajka wkładamy do gotującej się wody
Ile gotować jajka na miękko
Jajka na miękko gotujemy od 3,5 do 4,5 minuty. Wszystko zależy od wielkości jajka, przyjmujemy, że jajka wielkości M-L gotujemy 4 minuty. W tak ugotowanym jajku białko powinno być lekka ścięte, a żółtko płynne.
Obejrzyj nasze filmy:
Sprawdź przepis na: Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami
Ile gotować jajka na półtwardo
Jajka gotowane na półtwardo powinny być gotowane o 1 – 1,5 minuty dłużej aniżeli jajka gotowane na miękko. Wtedy białko jest dość dobrze ścięte, a żółto półpłynne.
Ile gotować jajka na twardo
Jajka na twardo gotujemy przez ok. 8 minut. Warto pamietać, aby nie gotować ich dłużej, bowiem po upływie 10 minut stracą swoje walory smakowe i mogą stać się gumowate. Aby skorupka dość dobrze odchodziła od jajka, zaraz po ugotowaniu warto wsadzić je do zimnej wody. W takim jajku zarówno białko, jak i żółtko są dobrze ścięte.
Przeczytaj również: Jajka faszerowane rukolą