Niby gotowanie jajek to prosta sprawa, a jednak nie wszyscy wiedzą ile czasu należy gotować jajka na miękko, ile na twardo, a ile aby były na półtwardo.

Wielu osobom zapewne zdarzyło się kilkukrotnie gotować jajka na miękko, a po ugotowaniu okazywało się, że są na na twardo. Warto zatem poznać parę sprawdzonych zasad, aby zawsze nasz plan się powiódł.

Zasady ogólne

  • jajka wyjmujemy z lodówki na kilkanaście minut przed gotowaniem
  • czas gotowania mierzymy od momentu zagotowania się wody
  • jajka wkładamy do gotującej się wody

Ile gotować jajka na miękko

Jajka na miękko gotujemy od 3,5 do 4,5 minuty. Wszystko zależy od wielkości jajka, przyjmujemy, że jajka wielkości M-L gotujemy 4 minuty. W tak ugotowanym jajku białko powinno być lekka ścięte, a żółtko płynne.

Obejrzyj nasze filmy:

Sprawdź przepis na: Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami

Ile gotować jajka na półtwardo

Jajka gotowane na półtwardo powinny być gotowane o 1 – 1,5 minuty dłużej aniżeli jajka gotowane na miękko. Wtedy białko jest dość dobrze ścięte, a żółto półpłynne.

Ile gotować jajka na twardo

Jajka na twardo gotujemy przez ok. 8 minut. Warto pamietać, aby nie gotować ich dłużej, bowiem po upływie 10 minut stracą swoje walory smakowe i mogą stać się gumowate. Aby skorupka dość dobrze odchodziła od jajka, zaraz po ugotowaniu warto wsadzić je do zimnej wody. W takim jajku zarówno białko, jak i żółtko są dobrze ścięte.

Przeczytaj również: Jajka faszerowane rukolą

Ile gotować jajka