Domowy tatar z cebulką i ogórkiem
Przystawki, przekąski, sosy

Domowy tatar z cebulką i ogórkiem

Tatar z cebulką i ogórkiem to dość specyficzne danie. Są osoby, które przepadają za tym rodzajem przystawki, ale też takie, które nie wyobrażają sobie zjedzenia surowego mięsa i jajka.

Prawdziwy tatar jest przygotowywany ze świeżej, siekanej wołowiny, a nie mielony w maszynce. Taki też będzie i tym razem. Oczywiście, możecie kupić również w sklepie mięso już przygotowane do tatara.

Sprawdź przepis na: Pad Thai z krewetkami

Składniki

  • 250g świeżej wołowiny / mięsa na tatar
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/4 łyżeczki musztardy
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz

Domowy tatar z cebulką i ogórkiem – przepis

  1. Mięso siekamy dość drobno. Przekładamy do miski.
  2. Cebulę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa.
  3. Dodajemy odrobinę oleju, musztardę, sól, pieprz i żółtko. Całość mieszamy i formujemy tatara. Możemy to zrobić w ręku, albo przy pomocy dwóch łyżek, uzyskamy bardzo oryginalny kształt.

Możecie dodać do tatara również odrobinę krojonych kaparów. Podbiją nico jego smak.

Warto sprawdzić: Zdrowa przekąska – tortilla z awokado

Domowy tatar z cebulką i ogórkiem
Domowy tatar z cebulką i ogórkiem

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.