Tatar z cebulką i ogórkiem to dość specyficzne danie. Są osoby, które przepadają za tym rodzajem przystawki, ale też takie, które nie wyobrażają sobie zjedzenia surowego mięsa i jajka.
Prawdziwy tatar jest przygotowywany ze świeżej, siekanej wołowiny, a nie mielony w maszynce. Taki też będzie i tym razem. Oczywiście, możecie kupić również w sklepie mięso już przygotowane do tatara.
Sprawdź przepis na: Pad Thai z krewetkami
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 250g świeżej wołowiny / mięsa na tatar
- 2 ogórki konserwowe
- 1/4 łyżeczki musztardy
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
Domowy tatar z cebulką i ogórkiem – przepis
- Mięso siekamy dość drobno. Przekładamy do miski.
- Cebulę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa.
- Dodajemy odrobinę oleju, musztardę, sól, pieprz i żółtko. Całość mieszamy i formujemy tatara. Możemy to zrobić w ręku, albo przy pomocy dwóch łyżek, uzyskamy bardzo oryginalny kształt.
Możecie dodać do tatara również odrobinę krojonych kaparów. Podbiją nico jego smak.
Warto sprawdzić: Zdrowa przekąska – tortilla z awokado

Smacznego!