Pad Thai z krewetkami
Makarony

Pad Thai z krewetkami

Pad Thai z krewetkami to szybki w przygotowaniu makaron wywodzący się z Tajlandii. Pad Thai to makaron smażony z jajkami z przeróżnymi dodatkami.

Do przygotowania tego dania można wykorzystać zarówno owoce może, kurczaka, tofu. Co lubicie.

Należy przede wszystkim pamiętać, że obowiązkowym składnikiem w tym daniu jest jajko i kiełki fasoli mung, które nadają specyficzny smak i delikatną chrupkość.

Zobacz również: Herbata z witaminą C

Składniki

  • makaron ryżowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • dymka
  • 1 cm imbiru
  • olej do smażenia
  • 10 krewetek
  • garść orzeszków ziemnych
  • kiełki fasoli mung

Przeczytaj przepis na: Pad Thai z kurczakiem

Składniki sosu

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki cukru

Pad Thai z krewetkami – przepis

  1. Makaron ryżowy przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Czasem wystarczy zalać go wrzącą wodą, a czasem trzeba chwilę gotować.
  2. W miseczce mieszamy składniki sosu.
  3. Na odrobinie oleju w woku smażymy przez dosłownie chwilę posiekany czosnek i starty na tarce imbir.
  4. Dodajemy obrane, umyte krewetki i smażymy ok. 2 minut z każdej strony.
  5. Na patelnie wbijamy jajko, smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy makaron i smażymy wszystko jeszcze ok. 4 minut. W połowie tego czasu dolewamy sos.
  6. Na koniec dodajemy kiełki fasoli mung, posiekane orzeszki ziemne i posiekaną dymkę. Całość mieszamy i przekładamy na talerze.

Przeczytaj: Jak przygotować rozgrzewającą herbatę z imbirem

Pad Thai z krewetkami

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.