Pad Thai z krewetkami to szybki w przygotowaniu makaron wywodzący się z Tajlandii. Pad Thai to makaron smażony z jajkami z przeróżnymi dodatkami.
Do przygotowania tego dania można wykorzystać zarówno owoce może, kurczaka, tofu. Co lubicie.
Należy przede wszystkim pamiętać, że obowiązkowym składnikiem w tym daniu jest jajko i kiełki fasoli mung, które nadają specyficzny smak i delikatną chrupkość.
Obejrzyj nasze filmy:
Zobacz również: Herbata z witaminą C
Składniki
- makaron ryżowy
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- dymka
- 1 cm imbiru
- olej do smażenia
- 10 krewetek
- garść orzeszków ziemnych
- kiełki fasoli mung
Przeczytaj przepis na: Pad Thai z kurczakiem
Składniki sosu
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki cukru
Pad Thai z krewetkami – przepis
- Makaron ryżowy przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Czasem wystarczy zalać go wrzącą wodą, a czasem trzeba chwilę gotować.
- W miseczce mieszamy składniki sosu.
- Na odrobinie oleju w woku smażymy przez dosłownie chwilę posiekany czosnek i starty na tarce imbir.
- Dodajemy obrane, umyte krewetki i smażymy ok. 2 minut z każdej strony.
- Na patelnie wbijamy jajko, smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy makaron i smażymy wszystko jeszcze ok. 4 minut. W połowie tego czasu dolewamy sos.
- Na koniec dodajemy kiełki fasoli mung, posiekane orzeszki ziemne i posiekaną dymkę. Całość mieszamy i przekładamy na talerze.
Przeczytaj: Jak przygotować rozgrzewającą herbatę z imbirem
Smacznego!