W ostatnim czasie wiele osób zaczęło wypiekać w domu swój własny chleb. Jestem również wśród nich ja. Najszybciej i najprościej jest upiec chleb na drożdżach. Wiele osób uważało i uważa do teraz, że chleb na zakwasie to coś mega trudnego, coś czego lepiej nie robić. Są w błędzie.
Najważniejsze jest przygotowanie zakwasu na chleb. To wcale nie jest takie trudne. Poniżej we wpisie znajdziecie listę niezbędnych składników, sposób przygotowania oraz odpowiedzi na najważniejsze pytania.
Sprawdź: Fajne dodatki do domu i kuchni!
Obejrzyj nasze filmy:
Czym jest zakwas na chleb?
Zakwas na chleb powstaje w procesie fermentacji mąki żytniej z wodą. Wytwarzane są w tym procesie bakterie oraz dzikie drożdże, które biorą później udział w procesie wyrastania ciasta.
Na jak długo wystarczy nam zakwas
Raz przygotowany zakwas wystarczy nam na wiele miesięcy, musimy go po prostu każdego dnia odżywiać. Nigdy do wypieku chleba nie używamy całego zakwasu, więc później go odżywiamy i mamy na kolejny raz. Jeśli w najbliższym czasie nie planujemy używania zakwasu, możemy wstawić go do lodówki i w ten sposób ustanie fermentacja. Wyjmujemy go 2 dni przed planowanym wypiekiem chleba.
Sprawdź przepis na: Domowy chleb pełnoziarnisty
Składniki na zakwas na chleb
- mąka żytnia
- woda (przegotowana)
- słoik ok. 1 litra
- gaza do przykrycia
Sposób przygotowania zakwasu na chleb
- Pierwszego dnia rano do słoika dodajemy 3 łyżki mąki żytniej oraz 3 łyżki wody i mieszamy.
- Pierwszego dnia wieczorem mieszamy zakwas.
- Drugiego dnia rano odżywiamy zakwas 3 łyżkami mąki żytniej oraz wodą.
- Drugiego dnia wieczorem mieszamy zakwas.
- Trzeciego dnia rano znów odżywiamy zakwas 3 łyżkami mąki żytniej i wodą.
- Trzeciego dnia wieczorem mieszamy zakwas i jest gotowy do wykorzystania.
Przeczytaj również: Pyszna nalewka z Nutelli!
Muszę Wam powiedzieć, że chleb upieczony na zakwasie wychodzi o niebo lepszy, aniżeli ten drożdżowy!