Domowy chleb pełnoziarnisty
Pieczywo

Domowy chleb pełnoziarnisty

Ostatnio zacząłem bawić się trochę w domowego piekarza :) Postanowiłem sprawdzić, jak będą smakowały domowe wypieki pieczywa. Jakiś czas temu nabyłem w jednym z dyskontów mąkę pełnoziarnistą, dlatego też tym razem będzie to domowy chleb pełnoziarnisty.

Wydawało mi się, że pieczenie chleba w domu jest czasochłonne i bardzo angażujące. Nic bardziej mylnego, robi się je szybko i co ważne nie narobimy za dużego bałaganu w kuchni, więc nie grożą nam duże porządki :)

Polecam używania świeżych drożdży. Moim zdaniem pieczywo wyrasta na nich znacznie lepiej, ale to może tylko moje doświadczenia.

Przeczytaj przepis na: Szybki przepis na domowy chleb

U mnie szklanka ma 250 ml.

Składniki

  • 15g świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Zobacz także: Wyprzedaż kosmetyków dla KOBIET!

Domowy chleb pełnoziarnisty – przepis

  1. Do miski wkładamy wszystkie składniki. Należy pamietać, aby do składników dodawać pokruszone drożdże. Całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie wyrabiamy ręką ciasto przez kilka minut.
  2. Ciasto przekładamy do miseczki, oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno wyrastać przez ok. 1 godzinę.
  3. Ciasto przez chwilę po wyrośnięciu wyrabiamy, formuje kulę i układamy na blasze do pieczenia podsypaną mąką.
  4. Chleb możemy od góry naciąć i ostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  5. Pieczemy chleb w temperaturze 215 st. C przez ok. 30 minut. W trakcie pieczenie możemy go zwilżyć przy pomocy pędzelka wodą. Skórka chleba będzie wtedy bardzo chrupiąca. Czynność powtarzamy 2-3 razy.
  6. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.

Domowy chleb pełnoziarnisty

Warto przeczytaj przepis: Ciasto murzynek

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.