Domowy chleb pełnoziarnisty
Pieczywo

Domowy chleb pełnoziarnisty

Ostatnio zacząłem bawić się trochę w domowego piekarza :) Postanowiłem sprawdzić, jak będą smakowały domowe wypieki pieczywa. Jakiś czas temu nabyłem w jednym z dyskontów mąkę pełnoziarnistą, dlatego też tym razem będzie to domowy chleb pełnoziarnisty.

Wydawało mi się, że pieczenie chleba w domu jest czasochłonne i bardzo angażujące. Nic bardziej mylnego, robi się je szybko i co ważne nie narobimy za dużego bałaganu w kuchni, więc nie grożą nam duże porządki :)

Polecam używania świeżych drożdży. Moim zdaniem pieczywo wyrasta na nich znacznie lepiej, ale to może tylko moje doświadczenia.

Przeczytaj przepis na: Szybki przepis na domowy chleb

U mnie szklanka ma 250 ml.

Składniki

  • 15g świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Zobacz także: Wyprzedaż kosmetyków dla KOBIET!

Domowy chleb pełnoziarnisty przepis

  1. Do miski wkładamy wszystkie składniki. Należy pamietać, aby do składników dodawać pokruszone drożdże. Całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie wyrabiamy ręką ciasto przez kilka minut.
  2. Ciasto przekładamy do miseczki, oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno wyrastać przez ok. 1 godzinę.
  3. Ciasto przez chwilę po wyrośnięciu wyrabiamy, formuje kulę i układamy na blasze do pieczenia podsypaną mąką.
  4. Chleb możemy od góry naciąć i ostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  5. Pieczemy chleb w temperaturze 215 st. C przez ok. 30 minut. W trakcie pieczenie możemy go zwilżyć przy pomocy pędzelka wodą. Skórka chleba będzie wtedy bardzo chrupiąca. Czynność powtarzamy 2-3 razy.
  6. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.
Domowy chleb pełnoziarnisty

Warto przeczytaj przepis: Ciasto murzynek

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Chleb pełnoziarnisty

Niektórzy dietetycy z bardzo złożonych powodów odsądzili chleb od czci i wiary. Z tego powodu wiele osób wytępiło chleb ze swojej diety. Zupełnie niesłusznie, ponieważ pieczywo pełnoziarniste jest jednym z najlepszych dla naszego zdrowia produktów. Chleb pełnoziarnisty ma szereg walorów zdrowotnych. Domowy chleb pełnoziarnisty, przygotowany choćby w piekarniku, zapobiega zaparciom.

Wszystko dzięki zastosowaniu mąki nieoczyszczonej. W produkcji „złego” pieczywa stosuje się mąkę oczyszczoną, która nie zawiera błonnika czy wielu witamin oraz minerałów. Z tego względu dietetycy doszli do tak niemiłych dla chleba wniosków.

Chleb pełnoziarnisty przepisy

Dodatkowo dzięki mące nieoczyszczonej chleb z mąki pełnoziarnistej chroni trzustkę przed zaburzeniami jej pracy, zapobiega poczuciu znużenia towarzyszącemu zwykłemu chlebowi. Chleb pełnoziarnisty przepisy zyskują coraz większą popularność. Nic dziwnego, jeśli uwzględnimy wymienione dosłownie przed chwilą korzyści. Istnieją setki wersji, często wiele gospodyń ma swoją, której zazdrośnie strzeże. Trzeba wypróbować wiele przepisów, by znaleźć ten jeden, który będzie naszym ulubionym.

Chleb pełnoziarnisty przepis warto zaczerpnąć ze strony renomowanego gabinetu dietetycznego czy trenera personalnego. Taki chleb z mąki pełnoziarnistej zostanie przygotowany w oparciu o wiedzę fachowca. Nie ma zatem ryzyka, że padnie się ofiarą niesprawdzonego przepisu, który mimo mąki nieoczyszczonej zawiera inne, niekoniecznie dobre dodatki. Pieczywo pełnoziarniste zawiera dużo dobrych węglowodanów, które dają ciału energię do funkcjonowania. Zawiera także białko odpowiedzialne za budowę i regenerację komórek.