Domowy krupnik to zupa, którą z całą pewnością lubią wszyscy. Oczywiście najważniejsze jest przygotowanie odpowiedniego bulionu, bo to on właśnie ma w sobie cały smak i aromat.

Krupnik możecie przygotować na dowolnym bulionie – mięsnym, warzywnym. Jak wybierzecie wersję mięsną to dodatkowo możecie później to mięso pokroić i dodać do zupy. Będzie ona wtedy znacznie bardziej treściwa.

Zobacz: Wyprzedaż damskich kosmetyków!

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (na 0k. 2-2,5 l zupy)

  • 2 udka z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 7 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • szczypta soli

Przeczytaj przepis na: Tajska zupa z kurczakiem

Domowy krupnik – przepis

  1. W 2,5 litrach wody gotujemy przez około 1-1,5 godziny kurczaka. Pod koniec tego czasu dodajemy ziele angielskie, szczyptę soli, pieprz, liście laurowe.
  2. Marchew, pietruszkę, ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Jeśli chcemy bardziej słodką zupę, dodajemy odrobinę więcej marchewki.
  3. Do zupy dodajemy kaszę jęczmienną, mieszamy, zmniejszamy ogień, a następnie gotujemy przez około 25 minut. Po tym czasie krupnik jest gotowy. Możemy go podać na przykład z natką pietruszki.

Domowy krupnik

Przeczytaj przepis na: Rozgrzewająca zupa z dyni

Smacznego!