Domowy krupnik to zupa, którą z całą pewnością lubią wszyscy. Oczywiście najważniejsze jest przygotowanie odpowiedniego bulionu, bo to on właśnie ma w sobie cały smak i aromat.
Krupnik możecie przygotować na dowolnym bulionie – mięsnym, warzywnym. Jak wybierzecie wersję mięsną to dodatkowo możecie później to mięso pokroić i dodać do zupy. Będzie ona wtedy znacznie bardziej treściwa.
Zobacz: Wyprzedaż damskich kosmetyków!
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (na 0k. 2-2,5 l zupy)
- 2 udka z kurczaka
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 4 ziemniaki
- 7 łyżek kaszy jęczmiennej
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- szczypta soli
Przeczytaj przepis na: Tajska zupa z kurczakiem
Domowy krupnik – przepis
- W 2,5 litrach wody gotujemy przez około 1-1,5 godziny kurczaka. Pod koniec tego czasu dodajemy ziele angielskie, szczyptę soli, pieprz, liście laurowe.
- Marchew, pietruszkę, ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Jeśli chcemy bardziej słodką zupę, dodajemy odrobinę więcej marchewki.
- Do zupy dodajemy kaszę jęczmienną, mieszamy, zmniejszamy ogień, a następnie gotujemy przez około 25 minut. Po tym czasie krupnik jest gotowy. Możemy go podać na przykład z natką pietruszki.
Przeczytaj przepis na: Rozgrzewająca zupa z dyni
Smacznego!