Rozgrzewająca zupa z dyni to propozycja na chłodne jesienno – zimowe wieczory. Zupa z dyni jest bardzo aromatyczna z delikatną ostrością imbiru i papryczki chilli – świetnie nas rozgrzeje w zimne wieczory.
Taką zupę najlepiej przygotować jesienią, kiedy trwa sezon na dynię, ale równie dobra będzie taka przygotowana z mrożonej dyni.
Składniki
- 500g dyni
- 3-4 ziemniaki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- odrobina tartego imbiru
- mała papryczka chilli
- 200g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 marchewka
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Rozgrzewająca zupa z dyni – przepis
- W garnku z grubym dnem na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
- Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię i marchewkę. Wszystko podsmażamy aż delikatnie zmięknie.
- Warzywa podlewamy bulionem i dusimy jakieś 15 minut. Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, pokrojoną w plasterki papryczkę chilli. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
- Zupę blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
Smacznego!