Rozgrzewająca zupa z dyni to propozycja na chłodne jesienno – zimowe wieczory. Zupa z dyni jest bardzo aromatyczna z delikatną ostrością imbiru i papryczki chilli – świetnie nas rozgrzeje w zimne wieczory.

Taką zupę najlepiej przygotować jesienią, kiedy trwa sezon na dynię, ale równie dobra będzie taka przygotowana z mrożonej dyni.

Składniki

  • 500g dyni
  • 3-4 ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina tartego imbiru
  • mała papryczka chilli
  • 200g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Rozgrzewająca zupa z dyni – przepis

  1. W garnku z grubym dnem na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię i marchewkę. Wszystko podsmażamy aż delikatnie zmięknie.
  3. Warzywa podlewamy bulionem i dusimy jakieś 15 minut. Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem.
  4. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, pokrojoną w plasterki papryczkę chilli. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
  5. Zupę blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: