Lasagne z ricottą i dynią
Makarony

Lasagne z ricottą i dynią

Lasagne z ricottą i dynią to idealny pomysł na obiad gdy za oknem zimno. W takie dni powinniśmy pamiętać by jedną posiłek w dniu był ciepły. Ponadto głównym składnikiem tego przepisu jest dynia, która bogata jest w witaminę A, C, PP, B, potas, żelazo, wapń i fosfor.

Ciężko nasze pociechy przekonać do dyni, w ten sposób możemy w łatwy sposób przemycić ją w naszej propozycji na obiad.

Dlaczego lasagne z ricottą i dynią jest tak smaczna?

Lasagne to typowo włoskie danie, możemy je kupić w każdej restauracji we Włoszech. Jest to chyba drugie, zaraz po pizzy najpopularniejsze danie w słonecznej Italii. Klasyczna lazania składa się z mięsa mielonego, sosu pomidorowego, pysznej soczystej mozzarelli oraz sosu beszamelowego. Oczywiście podstawą każdej lazanii jest specjalny makaron, dostępny w płatach.

Wpisując frazę lasagne w google dostaniemy dziesiątki przepisów na klasyczną lasagne. Jednak bardzo często w kuchni eksperymentujemy i postanowiłem zrobić lasagne z ricottą i dynią.

W tym przepisie postanowiłem wymienić mięso mielone na kawałki dynii oraz ser mozzarella na ser ricotta.

Mój przepis lasagne z ricottą i dynią jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Zapiekanka wychodzi soczysta, pełna aromatu zaraz po upieczeniu.

Jak przygotować lasagne z dynią?

Lazanię przygotowujemy w ten sam sposób co klasyczną lazanię, wykorzystujemy jednak inne składniki. W tym przepisie korzystamy z dyni oraz sera ricotta. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jeśli nie zjecie całej lasagne z dynią i ricottą to możecie odgrzać ją następnego dnia.

Pamiętajcie tylko, aby odgrzewając lazanię z dynią przykryć ją folią aluminiową, w przeciwnym wypadku za bardzo Wam się spiecze.

Listę składników ora przepis na to danie znajdziesz poniżej. A na moim blogu kulinarnym znajdziecie więcej włoskich przepisów- lasagne klasyczna czy prawdziwy włoski przepis na ciasto na pizzę.

Lasagne z ricottą i dynią składniki

  • ½ kg dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6-7 arkuszy makaronu lasagne ( w zależności od naczynia żaroodpornego)
  • 130 g sera ricotta
  • 40 g parmezanu
  • 30 g masła
  • Sól, pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki muszkatołowej
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3-4 pomidorki koktajlowe do dekoracji

Lasagne z ricottą i dynią przepis

  1. Dynię, umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki, posmaruj oliwa z oliwy i ułóż na blasze do pieczenia. Piecz około 25-30 minut
  2. Makaron lasangne ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu
  3. Upieczona dynię, ostudź i obierz ze skórki. Miąższ wydrąż oraz pokrój w kostkę. Dynię przełóż do miski i dodaj do niej ser ricotta, sól, gałkę muszkatołową i pieprzem
  4. 2 łyżki śmietany przełóż do miski i połącz z parmezanem
  5. Naczyni żaroodporne posmaruj masłem, połóż 1 arkusz makaronu lasagne, farsz dyniowy, połóż kolejny arkusz makaronu. Powtarzaj tą czynność aż uzupełnisz całe naczynie. Na wierzch rozprowadź śmietanę połączoną z parmezanem.
  6. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza piecz przez 20 minut. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół.
Lasagne z ricottą i dynią
Lasagne z ricottą i dynią

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze