Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu coraz częściej na półkowych sklepach mogą znaleźć odpowiedniki produktów, których dotychczas nie mogli stosować.Przekreślony kłos, który znajdziemy na produkcie to istotna informacja dla osób, które cierpią na celiakię. Lasagne z brokułami zrobiona przy użyciu makaronu bezglutenowego to niezwykle proste danie i bardzo smaczne.

Brokuł powinien pojawiać się często w naszym menu gdyż posiada witaminy A, K, C, potas, wapń, błonnik i wiele innych właściwości niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Przepis i listę składników przedstawiam poniżej.

Składniki:

  • 250 g bezglutenowego makaronu Lasagne
  • 250 g brokułu
  • 1 dymkę
  • 20 dag mozzarelli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ½ pęczka koperku
  • 400 ml mleka
  • Sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku

Przepis na lasagne z brokułami:

  1. Brokuł umyj i oczyść. Podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut
  2. Ser mozzarella zetrzyj na tarce o dużych oczkach
  3. Koperek, dymkę i czosnek posiekaj.
  4. Na rozgrzanej patelni zeszklij dymkę i czosnek, następnie dodaj koperek i brokuły. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 5 minut.
  5. W rondlu rozpuść masło, dodaj skrobię ziemniaczaną, powoli dodawaj mleko. Mieszaj aż sos zgęstnieje – uważaj żeby sos się nie zważył. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do tak przygotowanego sosu dodaj mozzarellę.
  6. Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami, które znajdują się na opakowaniu.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek i układaj naprzemiennie makaron, brokuł i sos beszamelowy. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 20 minut.