Domowy rosół to danie często kojarzone z rodzinnym domem. Podawany jest z kluskami ziemniaczanymi, makaronem wstążki lub nitki zależnie od regionu. Rosół każdy potrafi zrobić, główna uwagę skupimy na wykonaniu do niego domowego makaronu nitki.

Nic nie smakuje lepiej, jak danie wykonane przez siebie samego od podstaw.

Przepis oraz listę najpotrzebniejszych składników przedstawiam poniżej.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki:

  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • korzeń pietruszki
  • 1 mała por
  • cebula
  • 1 porcja rosołowa
  • szponder
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól pieprz do smaku
  • 1 natka pietruszki

Domowy makaron:

  • 250 g mąki pszennej + 50 g do posypania stolnicy
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 ml wody ciepłej
  • Szczypta soli

Przepis na rosół:

  1. Mięso dokładniej umyj
  2. W dużym garnku włóż mięso i zalej wodą około 3 litrów. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień zbierając jednocześnie burzyny
  3. Marchewkę dobrze umyj i obierz, pokrój w talarki. Pozostałe warzywa umyj i włóż do garnka. Całość gotuj około 2 godzin
  4. Cebulę obierz i przypiecz na ogniu. Dodaj do rosołu wraz z przyprawami.

Przepis na domowy makaron:

  1. Do miski przesiej mąkę, zrób dziurkę i wbij jajko oraz żółtka, dopraw solą. Połącz wszystkie składniki ze sobą tak aby się połączyły następnie dodaj ciepłą wodę
  2. Uformuj kulkę, owiń ściereczką i pozostaw na 30 minut
  3. Rozwałkuj ciasto, oraz potnij w paski na około 4 cm. Rozłóż makaron tak by się nie posklejał
  4. Makaron gotuj w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedź i podawaj z gorącym rosołem.

Smacznego!