Tym razem jedno z moich ulubionych ciast, które przygotowuje Madzia – czekoladowe Brownie. To wersja z bardzo czekoladowym środkiem i chrupiącym wierzchem. Bo takie właśnie powinno być prawdziwe Brownie :)
Ciasto robi się niezwykle szybko i wychodzi z za każdym razem :) Zwłaszcza, że Brownie powinno mieć konsystencję delikatnie „zakalcowatą” :)
Przepis i listę składników na to ciasto znajdziecie poniżej… i od razu życzę Wam smacznego:)
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 280g masła
- 240g cukru
- 250g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki wody
- 50g włoskich orzechów
- 3 jajka
- 80g mąki pszennej
Przepis na czekoladowe Brownie
- Do rondelka dodajemy wodę, cukier i gotujemy aż cukier się rozpuści.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę, masło i na małym ogniu gotujemy aż składniki się połączą.
- W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę i całość mieszamy, tak aby nie było grudek.
- Dodajemy lekko przestudzoną masę czekoladową, posiekane orzechu i całość mieszamy do połączenia się składników.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.
- Brownie pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!