Tym razem jedno z moich ulubionych ciast, które przygotowuje Madzia – czekoladowe Brownie. To wersja z bardzo czekoladowym środkiem i chrupiącym wierzchem. Bo takie właśnie powinno być prawdziwe Brownie :)

Ciasto robi się niezwykle szybko i wychodzi z za każdym razem :) Zwłaszcza, że Brownie powinno mieć konsystencję delikatnie „zakalcowatą” :)

Przepis i listę składników na to ciasto znajdziecie poniżej… i od razu życzę Wam smacznego:)

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 280g masła
  • 240g cukru
  • 250g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki wody
  • 50g włoskich orzechów
  • 3 jajka
  • 80g mąki pszennej

Przepis na czekoladowe Brownie

  1. Do rondelka dodajemy wodę, cukier i gotujemy aż cukier się rozpuści.
  2. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę, masło i na małym ogniu gotujemy aż składniki się połączą.
  3. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę i całość mieszamy, tak aby nie było grudek.
  4. Dodajemy lekko przestudzoną masę czekoladową, posiekane orzechu i całość mieszamy do połączenia się składników.
  5. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.
  6. Brownie pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Smacznego!