Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate w przyprawy, nasycone aromaty, kolory i orientalne smaki.

Dania te kuchni, można przyrządzać w domu, dziś zaproponuję makaron po azjatycku. Przepis i listę niezbędnych składników przedstawiam poniżej.

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 200 g fasolki szparagowej ( może być mrożona)
  • 100 g suszonych grzybów
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • papryczka chili
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Sól, pieprz do smaku

Przepis na spaghetti po azjatycku

  1. Makaron ugotuj al dente zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu
  2. Grzyby włóż do miski, mocz w zimnej wodzie przez minimum godzinę po tym czasie wyciągnij, osusz i pokrój w paski
  3. Fasolkę szparagową rozmroź, włóż do garnka i gotuj przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie
  4. Marchewkę umyj i pokrój w słupki, cebulę natomiast posiekaj w drobną kostkę
  5. Na patelni podsmaż marchewkę, cebulę, grzyby oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem duś na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając
  6. Syrop klonowy wymieszaj z sosem sojowym, mąką i dodaj do patelni. Następnie dołóż makaron, ugotowana fasolkę i papryczkę chili.
  7. Dodaj olej sezamowy, dopraw solą i pieprzem do smaku i wszystko wymieszaj.