Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate w przyprawy, nasycone aromaty, kolory i orientalne smaki.
Dania te kuchni, można przyrządzać w domu, dziś zaproponuję makaron po azjatycku. Przepis i listę niezbędnych składników przedstawiam poniżej.
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 średnia marchewka
- 200 g fasolki szparagowej ( może być mrożona)
- 100 g suszonych grzybów
- 3 łyżki syropu klonowego
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- papryczka chili
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Sól, pieprz do smaku
Przepis na spaghetti po azjatycku
- Makaron ugotuj al dente zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu
- Grzyby włóż do miski, mocz w zimnej wodzie przez minimum godzinę po tym czasie wyciągnij, osusz i pokrój w paski
- Fasolkę szparagową rozmroź, włóż do garnka i gotuj przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie
- Marchewkę umyj i pokrój w słupki, cebulę natomiast posiekaj w drobną kostkę
- Na patelni podsmaż marchewkę, cebulę, grzyby oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem duś na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając
- Syrop klonowy wymieszaj z sosem sojowym, mąką i dodaj do patelni. Następnie dołóż makaron, ugotowana fasolkę i papryczkę chili.
- Dodaj olej sezamowy, dopraw solą i pieprzem do smaku i wszystko wymieszaj.