Makaron chow mein z kurczakiem to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej, które zdobyło serca smakoszy na całym świecie. To proste w przygotowaniu danie składa się z makaronu, kurczaka i warzyw, które są smażone na wok-u w aromatycznych przyprawach.
Makaron chow mein z kurczakiem to nasza azjatycka propozycja na pyszny obiad. Makaron jest bardzo prosty w przygotowaniu ale ma oryginalny smak dzięki połączeniu odpowiednich przypraw. Doskonale będą się w nim komponowały także warzywa, które będą chrupiące i dodadzą odpowiedniego charakteru tej potrawie.
Makaron chow mein z kurczakiem to danie, które można podawać na ciepło, ale również na zimno jako sałatkę. Można je również modyfikować, dodając lub zmieniając składniki według własnych upodobań.
Obejrzyj nasze filmy:
Oczywiście, żadne danie azjatyckie nie obędzie się bez sosu sojowego, więc pamiętajcie aby go kupić :)
Makaron chow mein z kurczakiem składniki (na 2 porcje)
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 120 g makaronu chow mein
- 8-10 sztuk grzybów shiitake
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 jajko
- szczypta cukru
- papryczka chili
- sól
- pieprz
- odrobina soku z cytryny
Makaron chow mein z kurczakiem przepis
Filet z kurczaka kroimy w paseczki i marynujemy w marynacie z sosu sojowego, cytryny i cukru. Odstawiamy go na ok. 30 minut.
Do wrzątku wkładamy makaron chow mein i zostawiamy go na ok. 8 minut aż zmięknie i napęcznieje.
Grzyby zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 15 minut, a następnie kroimy w paseczki.
Na patelni podsmażamy mięso, a następnie przekładamy je do miseczki. Na tej samej patelni smażamy drobno posiekany czosnek i szczypiorek oraz grzyby. Dodajemy jajko, makaron i całość razem smażymy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodajemy posiekaną drobno kapustę, papryczkę chili i usmażone wcześniej mięso. Całość smażymy jeszcze przez ok. 3 minuty i podajemy na talerzu posypane odrobiną szczypiorku.

Podsumowując, makaron chow mein z kurczakiem to pyszne danie, które można przygotować w domu w prosty sposób. Wystarczy kilka składników i odrobina umiejętności w smażeniu na woku, aby delektować się smakiem kuchni chińskiej w zaciszu własnego domu.
Smacznego!