Makaron chow mein z kurczakiem
Mięsa

Makaron chow mein z kurczakiem

Makaron chow mein z kurczakiem to nasza azjatycka propozycja na pyszny obiad. Makaron jest bardzo prosty w przygotowaniu ale ma oryginalny smak dzięki połączeniu odpowiednich przypraw. Doskonale będą się w nim komponowały także warzywa, które będą chrupiące i dodadzą odpowiedniego charakteru tej potrawie.

Oczywiście, żadne danie azjatyckie nie obędzie się bez sosu sojowego, więc pamiętajcie aby go kupić :)

Składniki (na 2 porcje)

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 120 g makaronu chow mein
  • 8-10 sztuk grzybów shiitake
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 jajko
  • szczypta cukru
  • papryczka chili
  • sól
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny

Makaron chow mein z kurczakiem – przepis

Filet z kurczaka kroimy w paseczki i marynujemy w marynacie z sosu sojowego, cytryny i cukru. Odstawiamy go na ok. 30 minut.

Do wrzątku wkładamy makaron chow mein i zostawiamy go na ok. 8 minut aż zmięknie i napęcznieje.

Grzyby zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 15 minut, a następnie kroimy w paseczki.

Na patelni podsmażamy mięso, a następnie przekładamy je do miseczki. Na tej samej patelni smażamy drobno posiekany czosnek i szczypiorek oraz grzyby. Dodajemy jajko, makaron i całość razem smażymy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodajemy posiekaną drobno kapustę, papryczkę chili i usmażone wcześniej mięso. Całość smażymy jeszcze przez ok. 3 minuty i podajemy na talerzu posypane odrobiną szczypiorku.

Makaron chow mein z kurczakiem

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.