Kardamon to przyprawa używana od lat. Występuje w postaci sproszkowanego proszku, nasion lub strączków. Możemy ja rozpoznać poprzez cytrynowo – imbirowy zapach. Jeżeli chodzi o smak to jest słodko – ostry z korzenną nutą.
Stosowany jest on przede wszystkim do mięs, ryb ale również do słodkich i ostrych potraw. Natomiast jego korzenny smak wykorzystywany jest przede wszystkim do ciasteczek, lodów, deserów a także często stosowane do przyrządzenia pysznej kawy.
Jakie właściwości odżywcze ma kardamon?
- Wspomaga wydzielenie się soku żołądkowego, który z kolei przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii
- Ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe często stosowany w przeziębieniach a także stosowany jest w leczeniu bólu brzucha, zaparć i biegunce
- Przyczynia się również do usuwania toksyn i nadmiaru soli z organizmu
- Stosowany jest również przy problemach z erekcją a także leczeniu impotencji
- Kardamon pomaga uporać się z czkawką.