Świat opanowała moda na dania w kolorze czerni. Nasze mamy czy babcie zawsze nam powtarzały, że człowiek je oczami. Od najmłodszych lat uczymy się nie tylko smaku ale nasz mózg zapamiętuje kształt, kolor i smak próbowanego produktu. Gdyby zakryto nam oczy i podano sok z pomarańczy, nasz mózg wyobraża sobie okrągły owoc o pomarańczowej skórce.
Czy chętnie sięgamy po danie, które odbiega kolorem od rzeczywistości?
Tak- ponieważ jesteśmy ciekawi czy inaczej smakuje choć czasami ludzie boją się próbować nowości. Na portalu społecznościowym Facebook czy Instagram jest mnóstwo reklamujących się restauracji z daniami, w których góruje kolor czarny oraz wiele osób, które eksperymentują w kuchni.
Burgery, ciasteczka, makarony, drinki, lemoniady, paluszki i szereg innych dań, które są koloru czarnego.
Obejrzyj nasze filmy:
Czym barwione są dania?
- Barwniki spożywcze
- Atrament z kałamarnicy
- Węgiel bambusowy
- Węgiel leczniczy
- Czarny sezam
- Czarny ryż
- Lukrecja
W zależności od metody barwienia, dania wyglądają przepięknie, potrafią porwać człowieka w niepowtarzalną podróż.
Baw się czarnym jedzeniem, nie zamykaj się na smaki i nowe możliwości w kuchni.