Świat opanowała moda na dania w kolorze czerni. Nasze mamy czy babcie zawsze nam powtarzały, że człowiek je oczami. Od najmłodszych lat uczymy się nie tylko smaku ale nasz mózg zapamiętuje kształt, kolor i smak próbowanego produktu. Gdyby zakryto nam oczy i podano sok z pomarańczy, nasz mózg wyobraża sobie okrągły owoc o pomarańczowej skórce.

Czy chętnie sięgamy po danie, które odbiega kolorem od rzeczywistości?

Tak- ponieważ jesteśmy ciekawi czy inaczej smakuje choć czasami ludzie boją się próbować nowości. Na portalu społecznościowym Facebook czy Instagram jest mnóstwo reklamujących się restauracji z daniami, w których góruje kolor czarny oraz wiele osób, które eksperymentują w kuchni.

Burgery, ciasteczka, makarony, drinki, lemoniady, paluszki i szereg innych dań, które są koloru czarnego.

Obejrzyj nasze filmy:

Czym barwione są dania?

  1. Barwniki spożywcze
  2. Atrament z kałamarnicy
  3. Węgiel bambusowy
  4. Węgiel leczniczy
  5. Czarny sezam
  6. Czarny ryż
  7. Lukrecja

W zależności od metody barwienia, dania wyglądają przepięknie, potrafią porwać człowieka w niepowtarzalną podróż.

Baw się czarnym jedzeniem, nie zamykaj się na smaki i nowe możliwości w kuchni.