Czy wiecie jak zrobić w domu „danie chińskie”? Jeśli nie, to w tym wpisie znajdziecie podpowiedź… przygotujemy makaron chow mein z wołowiną. Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle szybkie, a smak… no cóż znacznie lepszy niż w popularnym chińczyku.
Większość składników kupicie w każdym supermarkecie, ale też polujcie na promocje bo dużo z nich jest dostępnych podczas tygodniu z kuchniami świata organizowanymi w wielu sklepach.
Co zatem będzie nam potrzebne do przygotowania tego pysznego obiadu.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (na 2 porcje)
- 100g makaronu chow mein
- 250g wołowiny
- 1 ząbek czosnku
- 3 cm imbiru
- 1/2 pora
- 4 pieczarki
- 1/2 papryki
- szczypiorek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- pieprz
- cukier
- olej
Makaron chow mein z wołowiną – przepis
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zazwyczaj zalewamy go wrzącą wodą i zostawiamy na ok. 8 minut. Następnie odcedzamy.
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekany czosnek i starty na tarce imbir.
Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki wołowinę i smażymy ją z każdej strony przez ok. 3 minuty. Dodajemy następnie pokrojone w plasterki pieczarki, paprykę pokrojoną w paseczki i pora drobno pokrojonego w półplasterki. Całość dusimy razem ok. 8 minut.
Dodajemy makaron i przyprawiamy do smaku szczyptą pieprzu i cukru. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni i smażymy przez ok. 2-3 minuty.
Podajemy na talerzach posypane odrobiną drobno posiekanego szczypiorku.
Smacznego!