Czy wiecie jak zrobić w domu „danie chińskie”? Jeśli nie, to w tym wpisie znajdziecie podpowiedź… przygotujemy makaron chow mein z wołowiną. Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle szybkie, a smak… no cóż znacznie lepszy niż w popularnym chińczyku.

Większość składników kupicie w każdym supermarkecie, ale też polujcie na promocje bo dużo z nich jest dostępnych podczas tygodniu z kuchniami świata organizowanymi w wielu sklepach.

Co zatem będzie nam potrzebne do przygotowania tego pysznego obiadu.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (na 2 porcje)

  • 100g makaronu chow mein
  • 250g wołowiny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 1/2 pora
  • 4 pieczarki
  • 1/2 papryki
  • szczypiorek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • pieprz
  • cukier
  • olej

Makaron chow mein z wołowiną – przepis

Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zazwyczaj zalewamy go wrzącą wodą i zostawiamy na ok. 8 minut. Następnie odcedzamy.

Na odrobinie oleju podsmażamy posiekany czosnek i starty na tarce imbir.

Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki wołowinę i smażymy ją z każdej strony przez ok. 3 minuty. Dodajemy następnie pokrojone w plasterki pieczarki, paprykę pokrojoną w paseczki i pora drobno pokrojonego w półplasterki. Całość dusimy razem ok. 8 minut.

Dodajemy makaron i przyprawiamy do smaku szczyptą pieprzu i cukru. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni i smażymy przez ok. 2-3 minuty.

Podajemy na talerzach posypane odrobiną drobno posiekanego szczypiorku.

Makaron chow mein z wołowiną

Smacznego!