Być może nie wszyscy się tego spodziewają, ale ryba w sosie czosnkowym to idealna przystawka na każde przyjęcie, kolację albo śniadanie. Jeśli odpowiednio przygotujecie sos czosnkowy to z całą pewnością nie będziecie mieli „nieprzyjemnego oddechu”.
Tą przystawkę najlepiej jest przygotować jeśli zostanie Wam ryba np. z piątkowego obiadu.
Składniki do przygotowania ryby
- 700g mrożonej ryby np. miruny
- 2-3 jajka
- mąka
Składniki do przygotowania sosu czosnkowego
- 1 duży kubek jogurtu naturalnego (400g)
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta cukru
- szczypta pieprzu
- szczypta ziół prowansalskich
Dodatkowe składniki
- ziarenka słonecznika
Przepis na rybę
Rybę odmrażamy, myjemy i dokładnie osuszamy.
Jajka roztrzepujemy w misce przy pomocy widelca.
Obejrzyj nasze filmy:
Rybę obtaczamy w jajku, mące, jajku i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy ją na ręczniku papierowym.
Przepis na sos czosnkowy
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem, jogurtem i pozostałymi przyprawami.
Odstawiamy na jakieś 30 minut aby wszystkie składniki się przegryzły.
Ryba w sosie czosnkowym – przepis
Rybę układamy na półmisku, a następnie polewamy sosem czosnkowym.
Po wierzchu posypujemy ją uprażonymi na suchej patelni ziarenkami słonecznika.
Smacznego!