Szybka, prosta i przede wszystkim smaczna sałatka z ryżem i tuńczykiem. Zaletą tej sałatki jest niewielka ilość majonezu, którą wykorzystamy do jej przygotowania. Majonez będzie nam potrzebny tylko do tego, aby związać ze sobą wszystkie składniki.

Polecam wykorzystać do przygotowania sałatki, tuńczyka w sosie własnym aniżeli tuńczyka w oleju, bowiem sałatka będzie mniej tłusta.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem – składniki:

  • 1 torebka ryżu
  • 3 jajka
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

Sałatka z ryżem i tuńczykiem – przepis:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w drobną kosteczkę.
  3. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kosteczkę.
  4. Ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę i odsączamy na sitku.
  5. Szczypiorek drobno siekamy.
  6. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  7. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy z 2 łyżkami majonezu.

Prawda, że prosto i szybko ?:)

A czy Wy macie jakieś swoje przepisy na sałatki z tuńczykiem? Dajcie znać, chętnie spróbuję Waszych przepisów.

Sprawdźcie także inne przepisy na sałatki z tuńczykiem:

Sałatka z tuńczykiem Sałatka z tuńczykiem