Jajka faszerowane z szynką
Boże Narodzenie,  Przystawki, przekąski, sosy

Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką to bardzo prosta, szybka, a przede wszystkim smaczna przystawka. Doskonale sprawdzi się na każdą okazję, możemy ją przygotować na urodziny, imieniny, święta Bożego Narodzenie, Święta Wielkanocne czy spotkanie w gronie dobrych znajomych. Przystawka z jajek świetnie również będzie się prezentowała na Wielkanocnym stole. Święta Wielkanocne to przecież święta jajeczne i na stołach to właśnie jajka powinny odgrywać główną rolę :)

Jajka faszerowane szynką to doskonałe połączenie szynki z żółtym serem i szczypiorkiem. Myślę, że taka propozycja przystawki zachwyci każdego, zwłaszcza jeśli ładnie ją podamy :) W internecie i książkach kucharskich znajdziemy wiele przepisów na jajka faszerowane, jednak ta propozycja jest wyśmienita :) Nie wspomniałem tego na początku wpisu, ale ta przystawka była przygotowana przez Madzię i jestem pewny, że na naszym Wielkanocnym stole również zagości :)

Jajka faszerowane szynką – składniki:

  • 6 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • ok. 50g sera żółtego
  • 250g szynki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • koperek do dekoracji

Jajka faszerowane szynką – przepis:

  1. Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy je do przestygnięcia.
  2. Po przestudzeniu przekrawamy je na pół i delikatnie wydrążamy ze środka żółtko. Przekładamy je do miseczki i rozgniatamy widelcem.
  3. Pęczek szczypiorku myjemy, a następnie bardzo drobno siekamy.
  4. Szynkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
  5. Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. Najlepiej jest użyć twardego sera aby łatwiej się nam ścierał.
  6. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i 2 łyżkami majonezu.
  7. Całość doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
  8. Jajka faszerujemy przygotowanym nadzieniem, a następnie dla dekoracji posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

Jajka faszerowane szynką po przygotowaniu warto wstawić na chwilę do lodówki np. na 15-20 minut.

Prawda, że taka przystawka pięknie wygląda? Ale abyście mogli poznać jej smak, to musicie sami ją przygotować i spróbować :) Szczerze- bardzo ją polecam :)

Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc jestem ciekaw czy Wy macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na smaczne przystawki z jajek. Mam nadzieję, że podzielicie się swoimi przepisami.

Na blogu znajdziecie także inne pomysły na potrawy Wielkanocne – babka Wielkanocna, sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem, żurek Wielkanocny.

Jajka faszerowane z szynką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.