Sałatka z roszponką to pyszna propozycja na lekką i bardzo pożywną sałatkę. Sałatka jest idealnym pomysłem na romantyczną kolację we dwoje, albo na sałatkę na lunch.
Dlaczego warto przygotować sałatkę z roszponką?
Ta smaczna i bardzo wiosenna sałatka to połączenie delikatnej roszponki wraz ze świeżymi warzywami prosto z ogródka. Sałatka idealnie pasuje podana ze świeżą rzodkiewką, suszonymi pomidorami i kurczakiem. Wystarczy przygotować, doprawić i usmażyć pierś z kurczaka, aby otrzymać pyszną sałatkę z roszponką.
Bardzo często przygotowuję tą sałatkę na wiosnę, kiedy w naszym ogródku rozkwitają świeże, młode warzywa. Do sałatki możecie przygotować dowolny dressing. Bardzo często mieszam oliwę, z odrobiną soku z cytryny, miodem i dodaję zioła prowansalskie.
Obejrzyj nasze filmy:
Jak i do czego podać sałatkę z roszponką?
Sałatka z roszponką to jedna z moich ulubionych propozycji do potraw z grilla. Świeże warzywa prosto z ogródka dodadzą odrobinę orzeźwienia, czasem dość ciężkim potrawom z grilla. Do sałatka z roszponką do grilla jest przygotowana bez kurczaka i podana z oliwą i sokiem z cytryny.
Poszukując lekkich i zdrowych potraw – dietetyczna sałatka z roszponką to propozycja dla tych, którzy aktualnie są na diecie i dbają o swoją figurę. Ile kalorii sałatka z roszponką? Ta sałatka ma niewiele kalorii, składa się praktycznie z samych warzyw i dressingu.
Na moim blogu znajdziecie również pyszny przepis na sałatkę wiosenną, albo bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu sałatkę z jajkiem.
Sałatka z roszponką składniki:
- 200g filety z kurczaka
- 2 garście roszponki
- 50 kiełek z rzodkiewki
- 10 suszonych pomidorów
- czerwona cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ulubione zioła
- 3 łyżki oliwy
Sałatka z roszponką przepis:
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz Waszymi ulubionymi zioła. Najprościej będzie to zrobić w misce. Wkładamy do niej kurczaka, dodajemy oliwę i Wasze ulubione zioła. Możecie wykorzystać gotową mieszankę ziół, albo skomponować własną – składającą się z oregano, bazylii, tymianku itd. Następnie kurczaka smażymy na patelni.
Ponieważ kurczaka marynowaliśmy już w oliwie to nie musimy jej dodawać dodatkowo na patelnię.
Na talerzu układamy roszponkę, następnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, cebulę pokrojoną w piórka, kiełki rzodkiewki, a na wierzchu układamy usmażonego kurczaka. Oczywiście do przygotowania sałatki możecie wykorzystać inne świeże warzywa, które aktualnie macie pod ręką.

Smacznego!