Szybka sałatka z jajkiem to doskonały pomysł na kolację. Sałatka nie wymaga wielu składników, a do tego jej przygotowanie nie zabierze nam zbyt wiele czasu.
Sałatka ta jest bardzo lekka, więc doskonale nadaje się na kolację, ale równie dobrze może być świetną alternatywą dla kanapki na drugie śniadanie, albo lekki lunch do pracy.
Sałatka z jajkiem – dlaczego warto przygotować
Chyba nikt nie wyobraża sobie kuchni bez jajek. Jest to jeden z podstawowych produktów, który wykorzystujemy zarówno do wypieków ciasta, do sałatek, różnego rodzaju past i oczywiście jajecznicy.
Obejrzyj nasze filmy:
Sałatki to bardzo prosty w przygotowaniu posiłek, idealny na lunch, obiad do pracy, lekką pożywną kolację. Sałatka z jajkiem na grilla to pyszna propozycja na dodatek do pieczonej karkówki, kiełbasy, kaszanki. Bardzo często robię tą sałatkę do pieczonego mięsa.
Tym razem chciałbym pokazać Wam, że sałatka z jajkiem to prosty i błyskawiczny pomysł na smaczny oraz zdrowy posiłek.
Przygotowanie sałatki jest bardzo szybkie, więc spokojnie możecie ją przygotować na chwilę przed podaniem.
Sałatka z jajkiem – jakie składniki można wykorzystać
Przygotowując ten smaczny dodatek możecie wykorzystać praktycznie wszystkie dostępne warzywa i zioła. Bardzo często dodaję jajka do mojej sałatki wiosennej.
Możecie zrobić również sałatkę z jajkiem i rzodkiewką, albo dodać słodką kukurydzę z puszki przygotowując sałatkę z jajkami i kukurydzą.
Święta wielkanocne to czas, kiedy na naszych stołach królują jajka, więc sałatka z jajkiem będzie idealną propozycją podania.
Do sałatki będą również pasowały inne, czasem nieoczywiste składniki jak por, czy feta. Sałatka z jajkiem i fetą to połączenie świeżego smaku warzyw z ogródka z delikatnie słonym smakiem greckiego sera feta.
Składniki można wymieszać z majonezem, jednak chcemy uzyskać zdrowe i dietetyczna danie, więc zastąpimy majonez dressingiem przygotowanym na bazie musztardy, oliwy i soku z cytryny.
Zobacz co będziesz potrzebował do przygotowania sałatki i jak w kilka minut ją przygotować.
Szybka sałatka z jajkiem – składniki
- garść miksu sałat
- 2 jajka
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- czarny pieprz
Szybka sałatka z jajkiem – przepis
Jajka gotujemy na twardo. Zaraz po ugotowaniu jajek zalewamy je zimną wodą. Ten zabieg ma na celu zatrzymanie procesu gotowania. Dzięki temu jajka będzie można prościej obrać.
Cebulę kroimy w cienkie piórka. Aby całość wyglądała ładnie i super współgrały ze sobą kolory, wykorzystujemy tutaj czerwoną cebulę.
W miseczce przygotowujemy sos do sałatki – mieszamy oliwę, sok z cytryny i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Wszystkie składniki układamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem musztardowym.
Smacznego!
Świetny przepis :-)