Sałatka wiosenna to pomysł na kolorową, pyszną i co ważne szybką w przygotowaniu sałatkę, która może być pomysłem na dodatek do obiadu, lekką kolacją, albo szybkim lunchem do pracy.
Sałatka wiosenna – dlaczego warto ją przygotować
Zawsze kiedy zaczyna się wiosna, a w naszym ogródku zakwitają pyszne warzywa i zioła biorę się za przygotowanie pysznej sałatki wiosennej. Ta sałata to rozmaite, świeże smaki, ale również wiele kolorów. Sałatka wiosenna zastępuje surówki i sałatki przygotowywane na bazie kiszonek. To właśnie sałatka z buraków kiszonych i ogórków wspomagała naszą odporność w sezonie wzmożonych zachorowań.
Sałatka wiosenna to super propozycja jako dodatek do obiadu, jako samodzielne danie, albo przystawka do grilla. Łączenie różnych smaków i kolorowych warzyw i ziół może być ogromną frajdą dla każdego kto lubi gotować.
Obejrzyj nasze filmy:
Sałatka wiosenna – z czego się składa?
Przepisów na wiosenną sałatkę jest wiele, tak wiele ilu jest kucharzy. Ja staram się przygotować ją z warzyw i ziół, które właśnie pojawiają się w naszym ogródku. Nie można jednak zapominać, że warto ją delikatnie urozmaicić. Bardzo często na moim stole pojawia się sałatka wiosenna z makaronem. Dodatek ulubionego makaronu razowego sprawi, że sałatka będzie jeszcze bardziej pożywna.
Sałatka wiosenna z kurczakiem to będzie idealna propozycja dla osób, które podobnie jak ja lubią sałatki z dodatkiem mięsa.
Do sałatki warto używać świeżych ogórków, rzodkiewki i pierwszych pomidorów malinowych, które pomału się pojawiają.
Eksperymentując dojdziemy do wniosku, że świetnym pomysłem jest sałatka wiosenna z jajkiem, albo sałatka wiosenna z fetą. Jednak dla tych, którzy uwielbiają nabiał, ciekawym rozwiązaniem będzie dodatek koziego sera.
Orientalna sałatka wiosenna
Nasza sałatka wiosenna może mieć charakter orientalny. Wystarczy dodatek makaronu ryżowego i odrobina cytrusów – filety z pomarańczy i dla przełamania słodyczy, całość skropiona sokiem z limonki.
Szybka sałatka grecka
Sałatka grecka to kolejna propozycja, którą zrobimy na bazie świeżych warzyw. Podstawowymi składnikami tej sałatki jest feta, sałata, dojrzałe, soczyste pomidory, ogórek zielony i oczywiście oliwki. Całość podana z pysznym sosem winegret.
Zobaczcie przepis, jak łatwo i szybko przygotować sałatkę ze świeżych warzyw i ziół. Moja sałatka to będzie kompozycja składników, aniżeli mieszanka składników. Całość oczywiście skropiona oliwą z oliwek.
Składniki
- 2-3 rzodkiewki
- 1/3 brokuła
- liście szpinaku
- 1/2 pomidora malinowego czerwonego
- 1/2 pomidora pomarańczowego
- 2 młode marchewki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 awokado
- 1/4 młodej czerwonej kapusty
- botwinka
- 1 ogórek zielony
- świeża dowolna sałata
- odrobina roszponki
Składniki na dressing
- 4 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- odrobina suszonej bazylii
- odrobina suszonego oregano
Tutaj wiele osób będzie się zastanawiało, dlaczego w sałatce z młodych warzyw pojawia się surowy brokuł, jednak brokuła możemy jeść bez obróbki termicznej. Jednak polecam dać do sałatki same różyczki.
Sałatka wiosenna – sposób przygotowania
Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne. Następnie kroimy ją w paseczki. Awokado kroimy na pół, nóż wbijamy w pestkę i wyciągamy. Przy pomocy łyżki oddzielamy miąższ od skórki i kroimy w dość grube paseczki.
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.
Ogórka i rzodkiewkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w cienkie plasterki. Młodą marchewkę dokładnie szorujemy pod wodą, ale jej nie obieramy, bo pod skórką będzie ukryte to co najsmaczniejsze. Kroimy ją na plasterki, albo półplasterki.
Z kapusty zdejmujemy pierwsze, wierzchnie liście i szatkujemy. Jak wspomniałem wcześniej brokuła dzielimy na mniejsze kawałki – rozdzielamy różyczki. Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.
Z tak przygotowanych i umytych warzyw robimy kompozycję na talerzu.
Układamy je w sposób, który nam się najbardziej podoba. I na sam koniec przyda nam się jakiś dressing do sałatki. Możemy zdecydować się na klasykę i skropić sałatkę odrobiną oliwy. Ja jednak delikatnie smak warzyw podkręcam zioła. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję swoje ulubione zioła – w moim wypadku jest to oregano i bazylia, daję szczyptę soli oraz pieprzu. Dla przełamania smaku możecie dać 1 łyżeczkę soku z cytryny i przeciśnięty jeden ząbek czosnku.
Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę.
Smacznego!