Sos winegret
Przystawki, przekąski, sosy

Sos winegret

Sos winegret to jeden z najczęściej używanych przez nas sosów. Jego historia jest już bardzo długa i sięga przynajmniej roku 1470, ponieważ z tego właśnie czasu pochodzi traktat De honesta voluptate et valetudine Bartolomea Platiny, który zawiera przepisy na sałaty z tym właśnie sosem. Ojczyzną tego przysmaku jest Francja, a vinaigre znaczy po francusku po prostu ocet.

Sos ten stał się tak popularny dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi i temu, że z wieloma potrawami tworzy on niezwykłe, pyszne połączenia. Sos ten służy przede wszystkim do różnego rodzaju sałat, ale można go także podawać do jarzyn na zimno, a nawet w pewnych przypadkach do mięs i owoców morza.

Choć podstawowy sos winegret jest bardzo prosty i składa się z niewielu składników, można przygotować także inne wersje tej popularnej potrawy. Obecnie różne wersje sosu winegret mogą dodatkowo zawierać także świeże zioła, suszone pomidory, miód i wiele innych składników.

Jak przygotować swój własny, podstawowy sos winegret?

To bardzo proste. Wystarczy zmieszać ze sobą dokładnie trzy części oliwy z jedną częścią dobrego octu, a następnie przyprawić solą i pieprzem.

Tak przygotowany sos będzie świetnym dodatkiem do każdej sałatki. Można go także uzupełnić własnymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.