Błyskawiczne placki z jabłkami
Desery

Błyskawiczne placki z jabłkami

Błyskawiczne placki z jabłkami to jeden z tych obiadów, który robię zazwyczaj w piątek, kiedy na wszystko brakuje czasu. Jest sycący, smaczny i przede wszystkim bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Placki z jabłkami możecie podać z odrobiną cukru pudru, jeśli jednak dbacie o linię to bez niczego.

Składniki

  • 170g mąki
  • 150 ml mleka
  • 2 jabłka
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • cukier puder
  • olej do smażenia

Błyskawiczne placki z jabłkami – jak przygotować?

Przygotowanie tych placków jest bardzo proste. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, mleko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość mieszamy rózgą kuchenną, albo po prostu łyżką. Następnie do ciasta na placki ścieramy na tarce umyte i obrane ze skóry jabłka. Całość mieszamy.

Na patelni z odrobiną oleju, na średnim ogniu smażymy na złoto – rumiany kolor placuszki z dwóch stron.

Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym. Placuszki możemy podać posypane odrobiną cukru pudru.

Błyskawiczne placki z jabłkami
Błyskawiczne placki z jabłkami

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze