Błyskawiczne placki z jabłkami to jeden z tych obiadów, który robię zazwyczaj w piątek, kiedy na wszystko brakuje czasu. Jest sycący, smaczny i przede wszystkim bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Placki z jabłkami możecie podać z odrobiną cukru pudru, jeśli jednak dbacie o linię to bez niczego.
Placuszki z jabłkami składniki
- 170g mąki
- 150 ml mleka
- 2 jabłka
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- cukier puder
- olej do smażenia
Placki z jabłkami przepis
Przygotowanie tych placków jest bardzo proste. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, mleko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość mieszamy rózgą kuchenną, albo po prostu łyżką. Następnie do ciasta na placki ścieramy na tarce umyte i obrane ze skóry jabłka. Całość mieszamy.
Obejrzyj nasze filmy:
Na patelni z odrobiną oleju, na średnim ogniu smażymy na złoto – rumiany kolor placuszki z dwóch stron.
Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym. Placuszki możemy podać posypane odrobiną cukru pudru.
Smacznego!