Pyszny, soczysty, upieczony w całości pstrąg w pomidorach z dodatkiem bazylii. Przepis na tą rybę jest niezwykle prosty i łatwy w przygotowaniu. Pieczony pstrąg w pomidorach nabierze swojego aromatu dzięki przygotowanej paście pomidorowej z dużą ilością świeżej bazylii.

Najczęściej decydujemy się na zjedzenie pstrąg będą w górach, to właśnie stamtąd wywodzi się ta ryba. Zamieszkująca górskie potoki z czystą wodą. Jednak tym razem pokażę Wam, jak przygotować go w domu, tak aby był pyszny, smaczny i bardzo aromatyczny.

Dlaczego warto jeść pstrąga?

  • jest łatwy w przygotowaniu
  • do przygotowania potrzebujemy prostych składników
  • szybki w przygotowaniu
  • jest zdrowy

Składniki

  • 2 pstrągi
  • 200g pomidorów z puszki
  • kilka listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Pstrągi dostaniecie praktycznie w każdym sklepie, więc nie powinno być problemów z ich kupieniem.

Obejrzyj nasze filmy:

Pieczony pstrąg w pomidorach – jak przygotować

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 200 st. C. W tym czasie naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną oliwy.

Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy. Środek nacieramy odrobiną soli oraz pieprzu.

W rondelku na 2 łyżkach oliwy szklimy drobno posiekaną szalotkę, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy dosłownie przez 15 sekund i dodajemy pomidory z puszki. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy maksymalnie ogień i dusimy jeszcze przez około 10 minut.

W tym czasie większość płynu powinna odparować.Na chwilę przed końcem duszenia do sosu pomidorowego dodajemy drobno posiekaną bazylię.

Rybę w środku wypełniamy pomidorami i pozostałą część kładziemy na wierzchu.

Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie ryba powinna być upieczona, mięso delikatne i odchodzące od ości.

Czym można wzbogacić przepis na pstrąga?

Jeśli macie ochotę na danie bardziej przypominające to z kuchni śródziemnomorskiej to możecie do sosu pomidorowego dodać pokrojone w plasterki czarne oliwki. A jeśli jeszcze bardziej chcecie ożywić potrawę to bazylię zastąpcie kolendrą.

Ryba przygotowana w ten sposób też będzie wyśmienita.

Pieczony pstrąg w pomidorach
Pieczony pstrąg w pomidorach

Smacznego!