Pyszny, soczysty, upieczony w całości pstrąg w pomidorach z dodatkiem bazylii. Przepis na tą rybę jest niezwykle prosty i łatwy w przygotowaniu. Pieczony pstrąg w pomidorach nabierze swojego aromatu dzięki przygotowanej paście pomidorowej z dużą ilością świeżej bazylii.
Najczęściej decydujemy się na zjedzenie pstrąg będą w górach, to właśnie stamtąd wywodzi się ta ryba. Zamieszkująca górskie potoki z czystą wodą. Jednak tym razem pokażę Wam, jak przygotować go w domu, tak aby był pyszny, smaczny i bardzo aromatyczny.
Dlaczego warto jeść pstrąga?
- jest łatwy w przygotowaniu
- do przygotowania potrzebujemy prostych składników
- szybki w przygotowaniu
- jest zdrowy
Składniki
- 2 pstrągi
- 200g pomidorów z puszki
- kilka listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Pstrągi dostaniecie praktycznie w każdym sklepie, więc nie powinno być problemów z ich kupieniem.
Obejrzyj nasze filmy:
Pieczony pstrąg w pomidorach – jak przygotować
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 200 st. C. W tym czasie naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną oliwy.
Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy. Środek nacieramy odrobiną soli oraz pieprzu.
W rondelku na 2 łyżkach oliwy szklimy drobno posiekaną szalotkę, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy dosłownie przez 15 sekund i dodajemy pomidory z puszki. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy maksymalnie ogień i dusimy jeszcze przez około 10 minut.
W tym czasie większość płynu powinna odparować.Na chwilę przed końcem duszenia do sosu pomidorowego dodajemy drobno posiekaną bazylię.
Rybę w środku wypełniamy pomidorami i pozostałą część kładziemy na wierzchu.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie ryba powinna być upieczona, mięso delikatne i odchodzące od ości.
Czym można wzbogacić przepis na pstrąga?
Jeśli macie ochotę na danie bardziej przypominające to z kuchni śródziemnomorskiej to możecie do sosu pomidorowego dodać pokrojone w plasterki czarne oliwki. A jeśli jeszcze bardziej chcecie ożywić potrawę to bazylię zastąpcie kolendrą.
Ryba przygotowana w ten sposób też będzie wyśmienita.
Smacznego!