
Ryba ze szpinakiem i sałatką
Ryba ze szpinakiem i sałatką to połączenie delikatnej białej ryby ze zdrowym szpinakiem z pomidorkami oraz orzeźwiającej sałaty. Idealna podczas detoksu oraz na lekką kolację.
Sprawdź przepis: Sałatka z paluszkami krabowymi i koperkiem
Składniki (1 porcja)
- dowolna biała ryba (mrożona albo świeża) – ok. 150g
- 5 pomidorków koktajlowych
- 100g szpinaku
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- sok z 1/4 cytryny
- garść miksu sałat
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 20g parmezanu
- 2 łyżki mleka
- szczypta ziół prowansalskich
Ryba ze szpinakiem i sałatką – przepis
Jeśli mamy mrożoną rybę to ją rozmrażamy. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażmy na patelni na odrobinie oliwy/oleju, albo pieczemy w piekarniku ok. 13 minut w temperaturze 180 st. C.
W tym samym czasie, w rondelku na maśle dusimy szpinak. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem, dodajemy mleko. Dusimy 3-4 minuty i dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Dusimy jeszcze ok. 2 minut.
Miks sałat doprawiamy oliwą, octem jabłkowym oraz ziołami prowansalskimi.
Na talerz wykładamy miks sałat, rybę, a na nią kładziemy duszony szpinak i pomidorki.

Smacznego!