Ryba ze szpinakiem i sałatką
Dieta,  Ryby

Ryba ze szpinakiem i sałatką

Ryba ze szpinakiem i sałatką to połączenie delikatnej białej ryby ze zdrowym szpinakiem z pomidorkami oraz orzeźwiającej sałaty. Idealna podczas detoksu oraz na lekką kolację.

Sprawdź przepis: Sałatka z paluszkami krabowymi i koperkiem

Składniki (1 porcja)

  • dowolna biała ryba (mrożona albo świeża) – ok. 150g
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 100g szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • sok z 1/4 cytryny
  • garść miksu sałat
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 20g parmezanu
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta ziół prowansalskich

Ryba ze szpinakiem i sałatką – przepis

Jeśli mamy mrożoną rybę to ją rozmrażamy. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażmy na patelni na odrobinie oliwy/oleju, albo pieczemy w piekarniku ok. 13 minut w temperaturze 180 st. C.

W tym samym czasie, w rondelku na maśle dusimy szpinak. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem, dodajemy mleko. Dusimy 3-4 minuty i dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Dusimy jeszcze ok. 2 minut.

Miks sałat doprawiamy oliwą, octem jabłkowym oraz ziołami prowansalskimi.

Na talerz wykładamy miks sałat, rybę, a na nią kładziemy duszony szpinak i pomidorki.

Ryba ze szpinakiem i sałatką
Ryba ze szpinakiem i sałatką

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.