Sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem to błyskawiczny pomysł na szybką sałatkę. Przygotujemy ją dosłownie w kilka chwil i z całą pewnością zachwyca połączeniem smaków. Wędzony kurczak świetnie komponuje się z selerem konserwowym.
Danie, które można zrobić w ekspresowym tempie to sałatka z wędzonym kurczakiem. Niezwykle kolorowa i smaczna, zachęcająca do jedzenia. Pyszny wędzony kurczak dodaje bardzo dużo ciekawego smaku. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, choć można ją także podać na wystawnym przyjęciu dla przyjaciół.
Jak podać sałatkę z wędzonym kurczakiem
Sałatka najlepiej smakuje po krótkim schłodzeniu w lodówce, smaki i aromaty „przegryzą się” z pysznym majonezowym sosem i sałatka będzie wtedy gotowa do jedzenia. Sałatka z kurczakiem może być podawana w klasycznej wersji bez dodatków, ale można spróbować wariacji na temat tego dania.
Obejrzyj nasze filmy:
Sympatycy mówią, że sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem smakuje wyśmienicie. Szukając mniej atrakcyjnych dodatków warto zwrócić uwagę, że sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem będzie smakowała równie dobrze. Można do niej dodać także ugotowane jajko, granat oraz kiszone ogórki.
Jest wiele wersji tej sałatki i każda jest odpowiednio wilgotna i ma zbalansowane smaki. Podstawa sałatki z wędzonym kurczakiem ma tak uniwersalny smak, że dodawanie różnych dodatków jest już tylko kwestią gustu. Doskonale pasuje do niej makaron i ryż, a także por i inne warzywa.
Kolorowe sałatki pięknie prezentują się na talerzach dlatego są tak chętnie próbowane.
Do przygotowanie tej sałatki potrzebujemy dosłownie kilku składników.
Pomysły na smaczne sałatki
Na blogu znajdziesz wiele ciekawych pomysł na smaczne i zdrowe sałatki. Na wiosną podstawą jest sałatka wiosenna, natomiast na lato, pyszna orzeźwiająca sałatka owocowa.
Sałatka z wędzonym kurczakiem składniki
- wędzone udko z kurczaka
- puszka kukurydzy
- 4 ogórki konserwowe
- słoiczek selera konserwowego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Sałatka z wędzonym kurczakiem przepis
Zaczynamy od odsączenia z zalewy kukurydzę i selera konserwowego. Po odsączeniu z zalewy dajmy im chwilę poleżeć na sitku. Tak aby cała zalewa spłynęła, bowiem w przeciwnym razie sałatka podejdzie nam wodą.
Ogórka konserwowego kroimy w kostkę, a następnie również odsączamy na sitku, aby nie puścił zbyt dużo wody.
Udko z kurczaka oddzielmy od kości i kroimy w kostkę. Mięso dodajemy do miski, dodajemy również pokrojonego ogórka konserwowego oraz kukurydzę i selera.
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wszystkie składniki mieszamy z majonezem.
Smacznego!