Pieczenie sernika w kąpieli wodnej
Poradniki

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej to jedna z technik przygotowania tego wspaniałego ciasta. Sernik zawsze wychodzi równy, nie pęka i przede wszystkim jest obłędnie smaczny. Proces ten polega na tym, że podczas pieczenia woda zaczyna w piekarniku parować i ciasto wyrasta bardzo powoli, zachowuje swój kształt i wygląd.

Moim zdaniem pieczenie sernika w ten sposób jest najlepszym sposobem jego przygotowania. Uważam, że pieczenie sernika w parze wodnej powoduje, że ciasto jest wilgotne, ser nie jest wysuszony.

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej spowoduje, że ciasto będzie delikatne, odrobinę wilgotne w środku i przepyszne. Serniki pieczemy w kąpieli wodnej już od dawna, jednak większość osób o tym zapomina, a ten sposób wypieku powoduje, że ciasto będzie aksamitne i kremowe.

Aby skorzystać z tej formy pieczenia nie potrzebujemy szczególnych urządzeń, wystarczy szczelna blaszka, albo naczynie żaroodporne do którego będziemy mogli wlać odrobinę wody. Ta woda w wysokiej temperaturze zamieni się w parę wodną, w której będzie się piekł sernik.

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej na czym polega?

Najprościej mówiąc pieczenie w kąpieli wodnej, polega na umieszczeniu w piekarniku naczynia z wlaną wodą, która w wysokiej temperaturze zacznie parować i wytworzy parę wodną w piekarniku. Ciasto dzięki temu będzie powoli wyrastać.

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej sprawia, że jest on delikatny i bardzo smaczny. Dodatkowo kąpiel wodna sprawia, że nie ma ryzyka, iż środek ciasta zaraz po upieczeniu nam opadnie. Kąpiel wodna umożliwia upieczenie równego ciasta. Dzieje się tak, bowiem ciasto pieczone w kąpieli wodnej wyrasta pomału i równomiernie.

Szczegółową instrukcję jak upiec sernik w kąpieli wodnej znajdziecie poniżej. Pokażę również, jak sobie poradzić z problemem przeciekającej blaszki do pieczenia. Nie trzeba kupować nowej. Wystarczy odpowiednio ją zabezpieczyć przed przeciekaniem.

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej – jak to zrobić?

Są znane dwie techniki, jedna z nich bazuje na tym, aby na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Woda podczas pieczenia będzie zamieniała się w parę wodną, wypełniając cały piekarnik

Druga natomiast zakłada, że tortownicę wkładamy do blaszki wypełnionej wodą. Jednak bardzo ważne jest to, aby tortownicę odpowiednio do tego przygotować. Musimy również sprawdzić, czy blaszka z wodą będzie szczelna i nie będzie nam przeciekała podczas pieczenia.

Krok 1 – wybieramy tortownicę

Musimy wybrać taką tortownicę, która nie przecieka. Jeśli wcześniej z tortownicy wypływał Wam ser, albo tłuszcz, to musicie wybrać inną. Jeśli tego nie zrobicie ser będzie wypływał do wody, bowiem przez nieszczelność będzie do środka ciasta dostawała się woda.

Krok 2 – owijamy tortownicę folią aluminiową

Tortownicę z zewnątrz owijamy folią aluminiową, aby jeszcze bardziej zabezpieczyć ciasto przed dostaniem się do środka wody. W zależności od grubości folii, owińcie tortownicę 2-3 razy. Musimy mieć pewność, że do sera nie dostanie się woda.

Krok 3 – umieszczamy tortownicę w blaszce

Tortownicę w której będziemy piekli sernik w kąpieli wodnej umieszczamy w blaszce, w której będzie się znajdowała woda. Najlepiej zrobicie, jeśli  tortownicę będziecie wstawiamy do blaszki wypełnionej już wodą. Ten zabieg spowoduje, że unikniecie przypadkowego wlania wody do ciasta i podczas wlewania woda nie będzie chlapała na sernik.

Wody wlewamy mniej więcej do 1/3 wysokości tortownicy, która będzie się w niej znajdowała. Bardzo ważne jest to, aby ta woda była wrząca. Jeśli wlejecie zimną wodę, to będzie ona potrzebowała czasu, aby się zagrzać i stworzyć środowisko z parą wodną. W tym czasie ciasto piekłoby się bez kąpieli wodnej i na końcowym etapie mogłoby nam opaść.

 

Możecie być pewni, że sernik pieczony w kąpieli wodnej zyska niesamowity smak i konsystencję, będzie równy, nie popękany i wilgotny w środku. Pieczenie sernika w kąpieli wodnej to jeden z bardziej znanych i przede wszystkim niezawodnych sposób na uzyskanie smacznego i wilgotnego ciasta.

Koniecznie wypróbujcie tą metodę, jestem pewny, że nie wrócicie już do swojego poprzedniego sposoby na wypiek ciasta. Wystarczy, że spróbujecie jak obłędnie smakuje sernik pieczony w kąpieli wodnej.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze