Sernik królewski to wyjątkowy deser, który z pewnością zadowoli Twoje podniebienie. Ten tradycyjny przepis na pyszny deser jest prawdziwą ucztą dla smakoszy. Zestawienie idealnie kruchego, kakaowego spodu i aksamitnego sera. To sprawia że królewski sernik jest niezwykle apetyczny i cieszy się ogromną popularnąścią.
Spis treści
Królewski sernik – tradycyjny przepis na smakowity deser
Podążając za tym starożytnym przepisem, sernik królewski jest wypiekany na bazie ciasta kruchego z chrupiącą górą, starcie ciasta na wierzch ciasta nadaje mu wspaniałego wyglądu. . Jego bogaty i kremowy smak z pewnością przyciągnie Twoją rodzinę i przyjaciół na niezwykłe smaczny deser..
Nie możesz przegapić tej doskonałej okazji, by przygotować ten wspaniały deser, który idealnie nadaje się na święta, czy spotkanie ze znajomymi. Czas na sernik, który jest absolutnie warty tego, by zostać częścią Twojego stołu i zapewnić wyjątkowe chwile słodkiego rozkoszowania się.
Obejrzyj nasze filmy:
Dlaczego warto przygotować sernik królewski
Sernik jest jednym z najbardziej uwielbianych deserów na całym świecie. Jego korzenie sięgają starożytności, a tradycyjne przepisy na serniki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Sernik królewski wyróżnia się swoim unikalnym smakiem i wyglądem, idealna propozycja na święta i nie tylko.
Pierwsze wzmianki o sernikach pochodzą z antycznego Rzymu, gdzie były one spożywane przez rzymskich patrycjuszy. Jednak w Polsce, serniki zyskały swoją prawdziwą popularność.
Polska ma długą tradycję wypiekania serników, które są często serwowane podczas świąt i uroczystości rodzinnych. Sernik królewski to jedno z najbardziej wykwintnych i eleganckich wariantów, które z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Popularne odmiany sernika na całym świecie
Sernik to deser, który jest uwielbiany na całym świecie. Oto kilka popularnych odmian serników, które możesz spróbować, przepisy znajdziesz na moim blogu kulinarnym. Wśród tradycyjnych serników znajdziemy tutaj sernik krakowski, czy klasyka pochodząca z USA czyli sernik nowojorski.
Ale znajdziesz również przepisy zupełnie odmienne, a więc sernik jaglany.
Sernik królewski składniki
Składniki na kruche ciasto
- 400 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
- 300g masła (1,5 kostki)
- 5 łyżek kakao
- 130g cukru pudru (1/2 szklanki)
- 2 żółtka jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki ma masę serową
- 1 kg mielonego twarogu np. z kubełka
- 100g masła (1/2 kostki)
- 5 jajek
- 130 g cukru (1/2 szklanki)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- skórka z jednej cytryny
- skórka z jednej pomarańczy
U mnie szklanka zawsze ma pojemność 250 ml. Używam do przygotowania sernika królewskiego blaszki o wymiarach 24×26 cm.
Sernik królewski przepis
Przygotowanie sernika zaczynamy od przygotowania kruchego, kakaowego spodu. W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto czyli 400g mąki, 300g masła, 5 łyżek kakao, 130g cukru pudru, 2 żółtka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masło najlepiej jest pokroić w mniejsze kawałki w takiej postaci dodać do składników
Jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, to możecie dodać odrobinę więcej cukru pudru.
Ciasto wyrabiamy robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Oczywiście możecie wyrobić również ciasto na stolnicy przy pomocy dłoni. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Ciasto powinno się zrobić zwarte. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na dwie części, jedną wkładamy do lodówki, a drugą użyjemy do wyłożenia spodu ciasta.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Aby papier lepiej się trzymał blaszki, boki możemy delikatnie natłuścić masłem i dopiero przyklejać papier.
Ciasto kroimy na plastry, mniej więcej o grubości 1 cm. Wykładamy nimi dno blaszki i następnie przy pomocy rąk wyrównujemy wszystko tworząc spód sernika.
Masło do masy serowej roztapiamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia. Z wyparzonej cytryny i pomarańcza ścieramy skórkę.
Kiedy spód sernika jest gotowy, pora na przygotowanie masy serowej, w tym celu do miski dodajemy 5 jajek, 130g cukru. Ubijamy na najwyższych obrotach przez około 2 -3 minuty na jasny puch.
Zmniejszamy obroty, dodajemy roztopione masło, budyń śmietankowy, skórkę z pomarańczy i cytryny i na sam koniec dodajemy ser. Możecie użyć takiego sera z wiaderka, albo 3 krotnie zmielony twaróg. Jak składniki się połączą wyłączamy mikser i masę przelewamy na kakaowy spód.
Z lodówki wyjmujemy drugą cześć ciasta kakaowego i ścieramy je na tarce na grubych oczkach. Starte ciasto równomiernie układamy na całej powierzchni sernika.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. w opcji góra – dół i pieczemy sernik królewski przez 60 minut. Po tym czasie nie otwieramy piekarnika tylko zostawiamy tam sernik przez kolejne 20 minut, a następnie przy lekko uchylonych drzwiczkach przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik królewski z piekarnika.
Następnie należy go przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce, albo innym chłodnym miejscu. Królewski sernik smakuje najlepiej następnego dnia, a nawet dopiero 2 dni po upieczeniu.
Tak więc ten sernik jest idealną świąteczną propozycją, bo możecie przygotować go kilka dni przed świętami.
Wskazówki i porady dotyczące idealnego sernika królewskiego
Przygotowanie królewskiego sernika może wydawać się trudne, ale z odpowiednimi wskazówkami i trikami, możesz osiągnąć perfekcyjny efekt. Oto kilka porad, które pomogą Ci stworzyć najsmaczniejszy królewski sernik.