Musicie spróbować jaki smak ma sernik nowojorski. Sernik jest delikatny, puszysty i aksamitny. Przygotowany w kąpieli wodnej wychodzi gładki, równy z delikatnie wyczuwalną nutą cytryny. Do przygotowania tego sernika wykorzystują sernik z wiaderka. Jednak jeśli wolicie możecie przygotować go na bazie tradycyjnego, polskiego twarogu, albo serka Philadelphia.
Pyszne rozpływające się w ustach, kremowe i delikatne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Przygotowanie go jest bardzo, bardzo proste, więc każdy z nim sobie poradzi i praktycznie za każdym razem się uda.
Kluczem tego sernika jest pieczenie go w kąpieli wodnej, dzięki temu sernik upiecze się równo, będzie gładki i bardzo wilgotny.
Obejrzyj nasze filmy:
Sernik nowojorski przygotujemy ze spodem na bazie ciasteczek zbożowych. Możecie użyć dowolnych jakie lubicie. Ważne jednak, aby były dobrej jakości. Jeśli za nimi nie przepadacie, to możecie użyć zwykłych herbatników.
Pamiętajcie mój blog kulinarny to skarbnica przepisów, dlatego przed przygotowaniem ciasta przeczytajcie przepis do końca, znajdziecie w nim wiele ciekawych porad i wskazówek. Polecam Wam też pyszny sernik z marakują, albo znajdziemy coś dla miłośników tart. Może zasmakuje Wam moja tarta czekoladowa.
Sernik nowojorski składniki na spód
- 150g ciasteczek zbożowych
- 70g masła
Sernik nowojorski składniki na masę serową
- 900g sera twarogowego
- 200g śmietany 18%
- 5 żółtek
- 4 jajka
- 150g cukru
- 1 łyżka esencji waniliowej
- sok z małej cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki
Polewa składniki
- 300g masy kajmakowej
Wszystkie składniki do tego ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Sernik nowojorski przepis
Do przygotowania tego ciasta wykorzystuję tortownicę o średnicy 24 cm. Tortownicę już na początku wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy go na sam spód.
Ciasteczka rozdrabniamy przy pomocy blendera, albo możecie również spakować je w torebkę strunową i rozkruszyć przy pomocy tłuczka do mięsa. Innym sposobem jest też wykorzystanie wałka do ciasta.
Masło roztapiamy i mieszamy z ciasteczkami. Tak przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy i wkładamy ją na 30-45 minut do lodówki. W tym czasie możemy przygotować masę serową, którą robi się bardzo szybko.
Do miski wkładamy ser, bardzo ważne jest aby do sernika nowojorskiego użyć dobrej jakości sera, to podstawa. Dodajemy 200g śmietany. Oczywiście możecie pominąć dodawanie śmietany. Następnie dosypujemy cukier.
Jajka wbijamy do oddzielnej miski, dodajemy żółtka. Zawsze wbijamy je oddzielnie, aby skorupka nie wpadła do masy twarogowej. Z pozostałych białek możecie przygotować na przykład domową bezę Pavlova. Jajka przekładamy do twarogu, dodajemy esencję waniliową i sok z cytryny. Mąkę i startą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy i przelewamy na wystudzony spód z ciasteczek zbożowych. Tortownicę owijamy folią aluminiową.
Sernik nowojorski jest pieczony w kąpieli wodnej. W tym celu do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę zagotowanej wody wstawiamy na dno piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Sernik nowojorski pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 st. C. W tym czasie cała powierzchnia ciasta powinna się ściąć.
Sernik po upieczeniu zostawiamy w nagrzanym piekarniku przez 45 minuty, a następnie schładzamy w lodówce. Przed podaniem smarujemy wierzch masą kajmakową i ozdabiamy na przykład płatkami migdałów.
Smacznego!