Kremówka z bitą śmietaną to przepis na pyszny niedzielny deser. To ciasto, które można kupić w wielu cukierniach. Jest przygotowane na cieście francuskim z masą budyniowa i bita śmietaną.

Ciasto to jest bardzo delikatnie, super wyrasta i delikatnie się rozwarstwia tak jak to ma miejsce w kremówkach kupionych w cukierniach. Ja jestem zwolennikiem sporej ilości budyniu w tym cieście.

Pokażę Wam również jak przygotować ciasto francuskie, jednak jeśli nie macie czasu, to możecie skorzystać z tego gotowego jakie kupicie w sklepie. Oczywiście to domowe jest o niebo lepsze .

Obejrzyj nasze filmy:

Kremówkę z bitą śmietaną podajemy posypaną cukrem pudrem, ewentualnie możemy ją udekorować jakimiś owocami.

Na moim blogu znajdziesz także przepisy na pyszne serniki, chyba jednym z ulubionych jest sernik nowojorski, puszysty, delikatny w smaku i bardzo wilgotny, przygotowany na spodzie ze zbożowych herbatników. A może coś na kruchym cieście, pyszna tarta czekoladowa. To propozycja dla wszystkich, tych którzy uwielbiają czekoladę.

Ciasto francuskie składniki

  • 1 jajko
  • 300g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 1 łyżeczka octu
  • 100 ml ciepłej wody

Kremówka z bitą śmietaną składniki

  • 500 ml mleka
  • 25 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 100 g cukru
  • 30g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej

Bita śmietana składniki

  • 300g śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • śmietan-fix

Kremówka z bitą śmietaną przepis

Jak przygotować ciasto francuskie

Przygotowanie kremówki z budyniem zaczynamy od zrobienia ciasta francuskiego. Z całego masła i 1/3 porcji mąki zagniatamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu układamy w kwadrat, delikatne rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm i zawijamy w folię. Ciasto wkładamy na około 1 godzinę do lodówki.

W tym czasie z 1 jajka, pozostałej części mąki, octu i wody, zagniatamy ciasto. Wody dajemy tyle aby ciasto było dość elastyczne i przypominało ciasto na pierogi. Ciasto po wyrobieniu rozwałkowujemy. Na środku układamy wyjęte z lodówki ciasto i składamy brzegi do środka (w kopertę). Ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt. Następnie składamy go na 3-4 części i bardzo lekko rozwałkowujemy. Powinno być odrobine cieńsze. Ciasto zawijamy w folię (można go rolując na folii) i włożyć do zamrażalnika na około 10-15 minut.

Ciasto wyjmujemy znów rozwałkowujemy i do lodówki. Czynność tą powtarzamy łącznie 3 razy.

Kremówka z bitą śmietaną – sposób przygotowania

Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika przeciąć na pół, jedną część chowamy do lodówki, a druga rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Powinien nam wyjść duży prostokąt. Ciasto przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. i pieczemy spód przez 15 minut. Pieczemy w piekarniku w opcji góra – dół. Ciasto powinno być złoto – rumiane. W ten sam sposób przygotowujemy i drugi kawałek ciasta.

Teraz pora na przygotowanie masy budyniowej. 350 ml mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i esencją waniliową. Ale uważajmy, aby mleko nam nie wykipiało. Resztę mleka mieszamy z jajkami i żółtkami, mąką i skropią. Dodajemy to do gotującego się mleka, szybko mieszając aby nie powstały grudki. Gotujemy aż masa nam zgęstnieje i powstanie budyń. Budyń odstawiamy do ostygnięcia i jeszcze lekko ciepły wylewamy na pierwszy blat ciasta francuskiego. Blat ten możemy wcześniej owinąć folią, aby budyń nam nie wypłynął.

W wysokiem naczyniu ubijamy śmietanę. Śmietanę ubijamy zimną, taką wyjętą prosto z lodówki, ubijamy ją z cukrem pudrem i ja dodaję śmietan- fix, aby była sztywniejsza i utrzymała drugi blat ciasta. Śmietanę przekładany na ostygnięty budyń i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta francuskiego.

Teraz ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Kremówka z bitą śmietaną
Kremówka z bitą śmietaną

Możemy je podać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!