Kremówka z bitą śmietaną to przepis na pyszny niedzielny deser. To ciasto, które można kupić w wielu cukierniach. Jest przygotowane na cieście francuskim z masą budyniowa i bita śmietaną.
Ciasto to jest bardzo delikatnie, super wyrasta i delikatnie się rozwarstwia tak jak to ma miejsce w kremówkach kupionych w cukierniach. Ja jestem zwolennikiem sporej ilości budyniu w tym cieście.
Pokażę Wam również jak przygotować ciasto francuskie, jednak jeśli nie macie czasu, to możecie skorzystać z tego gotowego jakie kupicie w sklepie. Oczywiście to domowe jest o niebo lepsze .
Obejrzyj nasze filmy:
Kremówkę z bitą śmietaną podajemy posypaną cukrem pudrem, ewentualnie możemy ją udekorować jakimiś owocami.
Na moim blogu znajdziesz także przepisy na pyszne serniki, chyba jednym z ulubionych jest sernik nowojorski, puszysty, delikatny w smaku i bardzo wilgotny, przygotowany na spodzie ze zbożowych herbatników. A może coś na kruchym cieście, pyszna tarta czekoladowa. To propozycja dla wszystkich, tych którzy uwielbiają czekoladę.
Ciasto francuskie składniki
- 1 jajko
- 300g mąki pszennej
- 300 g masła
- 1 łyżeczka octu
- 100 ml ciepłej wody
Kremówka z bitą śmietaną składniki
- 500 ml mleka
- 25 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100 g cukru
- 30g mąki pszennej
- 30g mąki ziemniaczanej
Bita śmietana składniki
- 300g śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- śmietan-fix
Kremówka z bitą śmietaną przepis
Jak przygotować ciasto francuskie
Przygotowanie kremówki z budyniem zaczynamy od zrobienia ciasta francuskiego. Z całego masła i 1/3 porcji mąki zagniatamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu układamy w kwadrat, delikatne rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm i zawijamy w folię. Ciasto wkładamy na około 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie z 1 jajka, pozostałej części mąki, octu i wody, zagniatamy ciasto. Wody dajemy tyle aby ciasto było dość elastyczne i przypominało ciasto na pierogi. Ciasto po wyrobieniu rozwałkowujemy. Na środku układamy wyjęte z lodówki ciasto i składamy brzegi do środka (w kopertę). Ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt. Następnie składamy go na 3-4 części i bardzo lekko rozwałkowujemy. Powinno być odrobine cieńsze. Ciasto zawijamy w folię (można go rolując na folii) i włożyć do zamrażalnika na około 10-15 minut.
Ciasto wyjmujemy znów rozwałkowujemy i do lodówki. Czynność tą powtarzamy łącznie 3 razy.
Kremówka z bitą śmietaną – sposób przygotowania
Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika przeciąć na pół, jedną część chowamy do lodówki, a druga rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Powinien nam wyjść duży prostokąt. Ciasto przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. i pieczemy spód przez 15 minut. Pieczemy w piekarniku w opcji góra – dół. Ciasto powinno być złoto – rumiane. W ten sam sposób przygotowujemy i drugi kawałek ciasta.
Teraz pora na przygotowanie masy budyniowej. 350 ml mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i esencją waniliową. Ale uważajmy, aby mleko nam nie wykipiało. Resztę mleka mieszamy z jajkami i żółtkami, mąką i skropią. Dodajemy to do gotującego się mleka, szybko mieszając aby nie powstały grudki. Gotujemy aż masa nam zgęstnieje i powstanie budyń. Budyń odstawiamy do ostygnięcia i jeszcze lekko ciepły wylewamy na pierwszy blat ciasta francuskiego. Blat ten możemy wcześniej owinąć folią, aby budyń nam nie wypłynął.
W wysokiem naczyniu ubijamy śmietanę. Śmietanę ubijamy zimną, taką wyjętą prosto z lodówki, ubijamy ją z cukrem pudrem i ja dodaję śmietan- fix, aby była sztywniejsza i utrzymała drugi blat ciasta. Śmietanę przekładany na ostygnięty budyń i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta francuskiego.
Teraz ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Możemy je podać posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Wygląda super. Najgorsze jest to że ciężko kroić ciasto, bo wszystko wypływa.
600g mąki?
Oczywiście, że nie. Przepraszam, wkradł się chochlik. Cenna uwaga. Mąki powinno być tyle samo co mąki ziemniaczanej.
?