Najlepsze ciasto na pierogi. Czyli jakie? Z jajkiem, czy bez? Z zimną wodą, czy zaparzane? Każdy ma swój sprawdzony przepis. Ale dla tych, którzy nigdy jeszcze nie próbowali robić domowych pierogów, mamy prosty i szybki przepis na pierogowe ciasto.

Nie zawiera w sobie jajka, ponieważ to mogłoby sprawić, że stanie się twarde. Nie traci kształtu w gotowaniu, nie rozkleja się i doskonale sprawdza się do każdego rodzaju nadzienia.

Ciasto na pierogi składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 140 ml gorącej wody

Najlepsze ciasto na pierogi przepis

Ciasto na pierogi najlepiej przygotować w mikserze planetarnym. Oczywiście możesz je też zrobić ręcznie. Pamiętaj, żeby woda była bardzo ciepła lub gorąca, ale nie wrząca. W pierwszym przypadku po prostu umieść wszystkie składniki w misie miksera.

Obejrzyj nasze filmy:

Skorzystaj z haka do wyrabiania ciasta i wyrabiaj je na najniższych obrotach, aż nie będzie gładkie i elastyczne. Jeśli nie posiadasz miksera, przesiej mąkę na stolnicę. Następnie zrób w niej zagłębienie. Pozostałe składniki wymieszaj w miseczce, po czym wylej na mąkę. Zagniataj dłońmi przez około 15 minut.

Wyrobione ciasto podziel na dwie części. Jedną owiń ściereczką, aby nie wyschła. Drugą rozwałkuj, podsypując niewielką ilością mąki na grubość około 2 mm i wytnij krążki np. szklanką. Nałóż ulubiony farsz i sklej pierogi.

Smacznego!

Ciasto na pierogi