katherine volkovski VrawXIlgazM unsplash
Obiady

Najlepsze ciasto na pierogi

Najlepsze ciasto na pierogi. Czyli jakie? Z jajkiem, czy bez? Z zimną wodą, czy zaparzane? Każdy ma swój sprawdzony przepis. Ale dla tych, którzy nigdy jeszcze nie próbowali robić domowych pierogów, mamy prosty i szybki przepis na pierogowe ciasto.

Nie zawiera w sobie jajka, ponieważ to mogłoby sprawić, że stanie się twarde. Nie traci kształtu w gotowaniu, nie rozkleja się i doskonale sprawdza się do każdego rodzaju nadzienia.

Ciasto na pierogi składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 140 ml gorącej wody

Najlepsze ciasto na pierogi przepis

Ciasto na pierogi najlepiej przygotować w mikserze planetarnym. Oczywiście możesz je też zrobić ręcznie. Pamiętaj, żeby woda była bardzo ciepła lub gorąca, ale nie wrząca. W pierwszym przypadku po prostu umieść wszystkie składniki w misie miksera.

Skorzystaj z haka do wyrabiania ciasta i wyrabiaj je na najniższych obrotach, aż nie będzie gładkie i elastyczne. Jeśli nie posiadasz miksera, przesiej mąkę na stolnicę. Następnie zrób w niej zagłębienie. Pozostałe składniki wymieszaj w miseczce, po czym wylej na mąkę. Zagniataj dłońmi przez około 15 minut.

Wyrobione ciasto podziel na dwie części. Jedną owiń ściereczką, aby nie wyschła. Drugą rozwałkuj, podsypując niewielką ilością mąki na grubość około 2 mm i wytnij krążki np. szklanką. Nałóż ulubiony farsz i sklej pierogi.

Smacznego!

Ciasto na pierogi

2 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ewa
21 czerwca 2022 21:41

Super przepis, ostatnie pierogi się udały. Dziękuję.

Admin
Grzegorz
22 czerwca 2022 09:13
Odpowiedz do ...  Ewa

Super, bardzo się cieszymy.

Ciasto na pierogi

Jak wiadomo nasze babcie zawsze robiły dobre ciasto na pierogi. Było odpowiednio rozciągliwe i nie rwało się podczas lepienia. Ciasto na pierogi nie jest trudne do zrobienia, ale wymaga wprawy. Rodzaj pierogów nie ma zbytnio znaczenia, ponieważ ciasto na pierogi ruskie robi się tak samo jak na pierogi z truskawkami.

Ciasto na pierogi przepis

Przepis na ciasto do pierogów warto wziąć od babci lub wybrać ten sprawdzony przepis, dzięki któremu pierogi wychodzą idealne w smaku. Nie trzeba już zastanawiać się jak zrobić ciasto na pierogi. Kilka podstawowych składników pozwoli wykonać wspaniałe ciasto, do którego można dać każdy farsz. Można je zrobić na słono lub na słodko.

Przygotowanie pierogów wcale nie jest takie trudne jakby to się mogło wydawać. Potrzeba kilku chwil, aby wyrobić i przygotować ciasto na pierogi. Jak już przebrniecie przez ten etap to będziecie mieli ogromną satysfakcję z przygotowania domowych pierogów. Moje ulubione pierogi to pierogi z truskawkami. Pyszne połączenie słodkich, soczystych truskawek z serkiem. Chyba każdy z nas zna klasyczną wersję pierogów z serem podawanych z odrobiną śmietany i cukru.

Ten przepis na ciasto pierogowe może być również wykorzystany do przygotowania pierogów ruskich. To pierogi z nadzieniem wytrawnym. I wcale nie pochodzą z Rosji.