Szybkie pierogi z kapustą i grzybami
Inne

Szybkie pierogi z kapustą i grzybami

Coraz bliżej zima a wraz z nią święta Bożego Narodzenia. Poza odwiecznym dylematem jaki prezenty kupić dla bliskich, rodzi się również inne pytanie, spędzające wielu gospodarzom i gospodyniom sen z powiek a mianowicie: „czym uraczyć domowników i gości przy świątecznym stole?”.

Poniżej znajdziecie przepis na potrawę, która od pokoleń zajmuje zaszczytne miejsce na liście wigilijnych potraw i jest znana jako jeden z symboli kuchni polskiej.

Tradycyjne i smaczne danie, w którego wykonanie na wigilijny stół często angażują się nawet dzieci.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typu 450 lub 500
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • jedno żółtko jaja kurzego

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 50 – 100 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • olej
  • sól i pieprz (po łyżce)
  • liść laurowy (5-6 liści)

Szybkie pierogi z kapustą i grzybami – przepis

  1. Suszone grzyby zalej zimną wodą i odstaw na jakiś czas aby nasiąknęły. (kilka a nawet kilkanaście godzin).
  2. Do miski należy wsypać mąkę, sól, wlać wodę, olej oraz wbić jajko. Wszystkie składniki mieszać do czasu uzyskania gładkiej masy. Potem przykryć i odstawić.
  3. Kapustę zalej wodą i gotuj przez około 30 minut. Następnie ją odsącz i posiekaj. To samo zrób z grzybami. (gotuj je około godzinę)
  4. Podsmaż cebulę na oleju, następnie dodaj kapustę oraz grzyby. Duś całość do pół godziny.
  5. Dopraw farsz solą, pieprzem i liśćmi laurowymi
  6. Rozwałkuj ciasto na grubość 2 – 4 mm a następnie wytnij z nich okręgi na tyle duże aby pomieściły co najmniej łyżeczkę stołową farszu.
  7. Po umieszczeniu farszu sklej pierogi.
  8. Sklejone pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnie, po czym wyłów je po następnych 2 – 3 minutach.
Szybkie pierogi z kapustą i grzybami
Szybkie pierogi z kapustą i grzybami

Smacznego i udanych świąt.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.