
Szybkie pierogi z kapustą i grzybami
Coraz bliżej zima a wraz z nią święta Bożego Narodzenia. Poza odwiecznym dylematem jaki prezenty kupić dla bliskich, rodzi się również inne pytanie, spędzające wielu gospodarzom i gospodyniom sen z powiek a mianowicie: „czym uraczyć domowników i gości przy świątecznym stole?”.
Poniżej znajdziecie przepis na potrawę, która od pokoleń zajmuje zaszczytne miejsce na liście wigilijnych potraw i jest znana jako jeden z symboli kuchni polskiej.
Tradycyjne i smaczne danie, w którego wykonanie na wigilijny stół często angażują się nawet dzieci.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typu 450 lub 500
- 250 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- jedno żółtko jaja kurzego
Farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 50 – 100 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- olej
- sól i pieprz (po łyżce)
- liść laurowy (5-6 liści)
Szybkie pierogi z kapustą i grzybami – przepis
- Suszone grzyby zalej zimną wodą i odstaw na jakiś czas aby nasiąknęły. (kilka a nawet kilkanaście godzin).
- Do miski należy wsypać mąkę, sól, wlać wodę, olej oraz wbić jajko. Wszystkie składniki mieszać do czasu uzyskania gładkiej masy. Potem przykryć i odstawić.
- Kapustę zalej wodą i gotuj przez około 30 minut. Następnie ją odsącz i posiekaj. To samo zrób z grzybami. (gotuj je około godzinę)
- Podsmaż cebulę na oleju, następnie dodaj kapustę oraz grzyby. Duś całość do pół godziny.
- Dopraw farsz solą, pieprzem i liśćmi laurowymi
- Rozwałkuj ciasto na grubość 2 – 4 mm a następnie wytnij z nich okręgi na tyle duże aby pomieściły co najmniej łyżeczkę stołową farszu.
- Po umieszczeniu farszu sklej pierogi.
- Sklejone pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnie, po czym wyłów je po następnych 2 – 3 minutach.

Smacznego i udanych świąt.