Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych pierogów. Są one niezwykle popularne na Ukrainie oraz w Polsce. Pierogi ruskie mimo, że nazwa mogłaby tak wskazywać, wcale nie wywodzą się z Rosji.
Ten przepis jestem szybki i prosty w wykonaniu. I zobaczycie, że wykonanie pierogów ruskich wcale nie jest takie skomplikowane i nie pochłonie wielkiej ilości czasu.
Spójrzcie na listę składników oraz przepis.
Obejrzyj nasze filmy:
Przeczytaj przepis na: Domowe pierogi z kurkami
Składniki na ciasto do pierogów
- 500g mąki
- 250 ml letniej wody
- szczypta soli
- 3-4 łyżki oleju
Składniki na farsz
- duża cebula
- 350g twarogu
- 450g ugotowanych ziemniaków
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Przepis na farsz
- Cebulę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju.
- Ziemniaki (najlepiej jeszcze lekko ciepłe) przeciskamy przez praskę.
- Przez praskę przeciskamy również twaróg.
- Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Sprawdź: Jak przechowywać czosnek, by na dłużej zachował aromat i właściwości zdrowotne?
Przepis na pierogi ruskie
- Wszystkie składniki dodajemy do miski i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jak będzie już gotowe odstawiamy je na ok. 30 minut aby odpoczęło.
- Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy. Przy pomocy szklanki wycinamy okręgi i na każdym z nich układamy łyżkę ciasta. Pierogi sklejamy. Możemy pomóc sobie dociskać boki pierogów przy pomocy widelca. Będziemy mieli pewność, że podczas gotowania nie wypłynie nam farsz.
- Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4 minut. Powinny wypłynąć na górę garnka.
Pierogi możemy podać okraszone zeszkloną cebulką.
Smacznego!