Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych pierogów. Są one niezwykle popularne na Ukrainie oraz w Polsce. Pierogi ruskie mimo, że nazwa mogłaby tak wskazywać, wcale nie wywodzą się z Rosji.

Ten przepis jestem szybki i prosty w wykonaniu. I zobaczycie, że wykonanie pierogów ruskich wcale nie jest takie skomplikowane i nie pochłonie wielkiej ilości czasu.

Spójrzcie na listę składników oraz przepis.

Obejrzyj nasze filmy:

Przeczytaj przepis na: Domowe pierogi z kurkami

Składniki na ciasto do pierogów

  • 500g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki oleju

Składniki na farsz

  • duża cebula
  • 350g twarogu
  • 450g ugotowanych ziemniaków
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Przepis na farsz

  1. Cebulę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju.
  2. Ziemniaki (najlepiej jeszcze lekko ciepłe) przeciskamy przez praskę.
  3. Przez praskę przeciskamy również twaróg.
  4. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Sprawdź: Jak przechowywać czosnek, by na dłużej zachował aromat i właściwości zdrowotne?

Przepis na pierogi ruskie

  1. Wszystkie składniki dodajemy do miski i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jak będzie już gotowe odstawiamy je na ok. 30 minut aby odpoczęło.
  2. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy. Przy pomocy szklanki wycinamy okręgi i na każdym z nich układamy łyżkę ciasta. Pierogi sklejamy. Możemy pomóc sobie dociskać boki pierogów przy pomocy widelca. Będziemy mieli pewność, że podczas gotowania nie wypłynie nam farsz.
  3. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4 minut. Powinny wypłynąć na górę garnka.

Pierogi możemy podać okraszone zeszkloną cebulką.

Pierogi ruskie
Pierogi ruskie

Smacznego!