Ostatnio zasmakowałem w daniach kuchni tajskiej. Oprócz zupy tajskiej, uwielbiam Pad Thai. Pokażę Wam dziś jak szybko przygotować taki makaron. Potrzeba dosłownie kilka składników.

Przeczytaj przepis na: Tajska zupa z kurczakiem

Składniki

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 dymki
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki pasty curry
  • garść orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • makaron ryżowy
  • 2 jajka
  • świeża kolendra
  • kiełki fasoli mung

Sprawdź przepis na: Polędwiczka po indyjsku

Obejrzyj nasze filmy:

Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem – przepis

  1. Na patelni (najlepiej na woku), na oleju przesmażamy przez kilka sekund pastę curry. Następnie dodajemy drobno pokrojoną jedną dymkę.
  2. Kiedy cebula będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Możecie go zastąpić np. tofu, albo krewetkami.
  3. W czasie kiedy kurczak będzie się nam smażył, przygotowujemy makaron ryżowy. Najlepiej przygotować go według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj wymaga on krótkiego gotowania.
  4. Na patelnię dodajemy sos sojowy, sos rybny. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i wbijamy jajka. Mieszając smażymy całość dosłownie chwilę i dodajemy makaron oraz pokrojoną drugą dymkę. Smażymy wszystko przez chwilę, uważając aby jajko za mocno się nie ścięło.
  5. Pad Thai wykładamy na talerze, dodajemy kiełki fasoli mung, posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi i świeżą kolendrą.
Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem
Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem

Smacznego!