Ostatnio zasmakowałem w daniach kuchni tajskiej. Oprócz zupy tajskiej, uwielbiam Pad Thai. Pokażę Wam dziś jak szybko przygotować taki makaron. Potrzeba dosłownie kilka składników.
Przeczytaj przepis na: Tajska zupa z kurczakiem
Składniki
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 dymki
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki pasty curry
- garść orzeszków ziemnych (niesolonych)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- makaron ryżowy
- 2 jajka
- świeża kolendra
- kiełki fasoli mung
Sprawdź przepis na: Polędwiczka po indyjsku
Obejrzyj nasze filmy:
Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem – przepis
- Na patelni (najlepiej na woku), na oleju przesmażamy przez kilka sekund pastę curry. Następnie dodajemy drobno pokrojoną jedną dymkę.
- Kiedy cebula będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Możecie go zastąpić np. tofu, albo krewetkami.
- W czasie kiedy kurczak będzie się nam smażył, przygotowujemy makaron ryżowy. Najlepiej przygotować go według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj wymaga on krótkiego gotowania.
- Na patelnię dodajemy sos sojowy, sos rybny. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i wbijamy jajka. Mieszając smażymy całość dosłownie chwilę i dodajemy makaron oraz pokrojoną drugą dymkę. Smażymy wszystko przez chwilę, uważając aby jajko za mocno się nie ścięło.
- Pad Thai wykładamy na talerze, dodajemy kiełki fasoli mung, posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi i świeżą kolendrą.
Smacznego!