Polędwiczka po indyjsku to moja wariacja na temat przygotowania standardowego dania z polędwiczką. Wyjątkowy aromat uzyskamy dzięki dodaniu przyprawy garam masala.

Garam masala to wyjątkowe połączenie przypraw pochodzące z Indii. Jest niezwykle aromatyczna i nadaje niepowtarzalny smak wszystkim potrawom.

Dlaczego warto przygotować polędwiczkę po indyjsku?

Polędwiczka po indyjsku to jedno z przyjemniejszych i znacznie prostszych dań, które możemy przygotować. Mięso z polędwiczki jest bardzo łatwe w obróbce, jednak trzeba uważać aby go nie przeciągnąć bo stanie się suche. Polędwiczka po indyjsku to danie, które zapachem i aromatem przypomina kuchnię orientalną, kuchnię indyjską.

Obejrzyj nasze filmy:

Najczęściej danie polędwiczka po indyjsku przygotowuję z dodatkiem świeżego pora. To właśnie warzywo delikatnie zaostrzy nam smak potrawy. Dodatek orientalnej przyprawy garam masala jeszcze bardziej podkręci smak mięsa i sosu.

Z czym podać polędwiczki wieprzowe po indyjsku?

Polędwiczka po indyjsku to danie bardzo uniwersalne, wiele różnych dodatków będzie do niego pasowała. Możecie podać je z kopytkami, klasycznie z ryżem, albo chlebkami naan, kluskami śląskimi. Jako dodatek polecam pyszną sałatkę wiosenną albo surówkę z białej kapusty.

Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na dania przygotowane z polędwiczki wieprzowej i przepisy na pyszne surówki i sałatki.

Poniżej lista składników i przepis na przygotowanie polędwiczki po indyjsku.

Składniki

  • 400g polędwiczki wieprzowej
  • 1 średni por
  • 400g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka tartego imbiru

Polędwiczka po indyjsku – przepis

  1. Polędwiczkę kroimy w paseczki i obtaczamy w mące. Następnie obsmażamy ją na odrobinie oleju na patelni.
  2. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i prokrojone w półplasterki pora. Całość smażymy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Dodajemy przyprawę garam masala, imbir i smażymy ok. 2 minut.
  4. Dolewamy bulion warzywny i całość dusimy ok. 10 minut.
  5. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Polędwiczka po indyjsku

Smacznego!