Polędwiczka po indyjsku to moja wariacja na temat przygotowania standardowego dania z polędwiczką. Wyjątkowy aromat uzyskamy dzięki dodaniu przyprawy garam masala.
Garam masala to wyjątkowe połączenie przypraw pochodzące z Indii. Jest niezwykle aromatyczna i nadaje niepowtarzalny smak wszystkim potrawom.
Dlaczego warto przygotować polędwiczkę po indyjsku?
Polędwiczka po indyjsku to jedno z przyjemniejszych i znacznie prostszych dań, które możemy przygotować. Mięso z polędwiczki jest bardzo łatwe w obróbce, jednak trzeba uważać aby go nie przeciągnąć bo stanie się suche. Polędwiczka po indyjsku to danie, które zapachem i aromatem przypomina kuchnię orientalną, kuchnię indyjską.
Obejrzyj nasze filmy:
Najczęściej danie polędwiczka po indyjsku przygotowuję z dodatkiem świeżego pora. To właśnie warzywo delikatnie zaostrzy nam smak potrawy. Dodatek orientalnej przyprawy garam masala jeszcze bardziej podkręci smak mięsa i sosu.
Z czym podać polędwiczki wieprzowe po indyjsku?
Polędwiczka po indyjsku to danie bardzo uniwersalne, wiele różnych dodatków będzie do niego pasowała. Możecie podać je z kopytkami, klasycznie z ryżem, albo chlebkami naan, kluskami śląskimi. Jako dodatek polecam pyszną sałatkę wiosenną albo surówkę z białej kapusty.
Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na dania przygotowane z polędwiczki wieprzowej i przepisy na pyszne surówki i sałatki.
Poniżej lista składników i przepis na przygotowanie polędwiczki po indyjsku.
Składniki
- 400g polędwiczki wieprzowej
- 1 średni por
- 400g pieczarek
- 1 cebula
- 200ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka tartego imbiru
Polędwiczka po indyjsku – przepis
- Polędwiczkę kroimy w paseczki i obtaczamy w mące. Następnie obsmażamy ją na odrobinie oleju na patelni.
- Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i prokrojone w półplasterki pora. Całość smażymy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy przyprawę garam masala, imbir i smażymy ok. 2 minut.
- Dolewamy bulion warzywny i całość dusimy ok. 10 minut.
- Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Nie ma to nic wspólnego z Indiami. Tylko przyprawa.