Przez bardzo długi czas kojarzyłem imbir głównie z orientalnymi potrawami- kuchnia indyjska, japońska, chińska. Jednak poczytałem trochę i już wiem dlaczego imbir jest zdrowy i warto go jeść – a właściwie stosować jako dodatek do różnych potraw.
Ze względu na swój specyficzny smak i ostrość, imbir jest głównie stosowany jako przyprawa do wielu potraw.
Jak sami się przekonacie, właściwości imbiru to nie mit – sprawdzają się, musicie tylko zacząć go stosować.
Dlaczego imbir jest zdrowy
- Wspomaga trawienie – soki zawarte w korzeniu przyśpieszają działanie soków żołądkowych, dzięki czemu potrawy są trawione znacznie szybciej
- Redukuje i łagodzi mdłości – w związku z tym jest polecany kobietom w ciąży
- Poprawia koncentrację – substancje zawarte w imbirze pobudzają krążenie krwi, przez co nasz mózg staje się lepiej ukrwiony i poprawia się nasz koncentracja
- Rozgrzewa – idealny jako dodatek do herbaty na zimowe wieczory
- Redukuje cellulit – jest wykorzystywany w kosmetyce, jako środek wspomagający ukrwienie komórek, przyśpieszający spalanie tłuszczu i redukujący niepożądany cellulit.
- Leczy przeziębienia – zawiera spore ilości substancji przeciw zapalnych, dzięki czemu wspomaga organizm w walce z przeziębieniami
W jakiej postaci jeść imbir
Imbir to przede wszystkim idealny dodatek do wielu potraw. Na sklepowych pułkach kupimy go w postaci mielonej, marynowanej i jako świeży korzeń.
Posiada on w sobie najwięcej olejków eterycznych, aniżeli ten w wersji sproszkowanej i jest idealny do owoców morza, wieprzowiny i potraw, którym chcemy nadać ostrości.
W postaci zmielonej świetnie będzie pasował jako przyprawa do ciast, ciasteczek i wszelkiego rodzaju deserów. Natomiast marynowany imbir to nieodłączny składnik każdego sushi.
Mam nadzieję, że Was przekonałem do tego, abyście w swojej kuchni zaczęli stosować imbir jako przyprawę.
Dokładnie! Moc imbiru, a dokładnie jego właściwości leczniczych i kosmetycznych jest naprawdę imponująca. Często wykorzystywany jest też przy dietach odchudzających, ponieważ przyśpiesza trawienie. Warto pamiętać jednak, że nie dla wszystkich jest on polecany. Jeśli zatem chcemy zmienić dietę na zdrowszą, to warto na początku sprawdzić np. na podstawie genów (testy Vitagenum) jaka będzie najbardziej odpowiednia i przyniesie najlepszy rezultat bez szkody dla organizmu. Dietetyk Vitagenum
Uwielbiam go w zimie w herbacie.