Domowe pierogi z kurkami
Inne

Domowe pierogi z kurkami

Domowe pierogi z kurkami to bardzo proste danie o wyjątkowym smaku. Obecnie zapomniane i w wielu restauracjach należy do jednych z bardziej wykwintnych dań.

Letni czas sprzyja spacerom po lesie. Niebawem pojawią się pewnie grzyby, których zbieranie relaksuje wielu spacerowiczów.

Prawdziwy sezon grzybowy zaczyna się co prawda późnym latem, wczesną jesienią, ale już teraz warto sprawdzić co można przygotować z tych darów lasu.

Ciasto na pierogi jest bardzo szybkie w przygotowaniu i proste.

Ciekawy pomysł na: Pierogi z serem

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Składniki na farsz

  • 500g kurek
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • rozmaryn
  • 2 łyżki masła

Jak przygotować: Pyzy z mięsem

Farsz z kurkami – przepis

Kurki dokładnie myjemy, aby pozbawić je piasku. Zostawiamy je po umyciu aż trochę odcieknie woda.

Cebule kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na maśle. Na patelnię dodajemy kurki i wszystko razem dusimy. Kurki puszczą wodę, wiec dusimy je aż ten płyn odparuje. Czyli jakieś 10 minut.

Kurki doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem. Część kurek odkładamy, bowiem położymy je na pierogach. Resztę kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.

Szybki przepis na: Pierogi z truskawkami

Ciasto na pierogi – przepis

W misce łączymy wszystkie składniki, początkowo mieszając wszystko łyżką, a następnie wyrabiając ciasto rękami. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut na bok.

Odkrawamy kawałek, stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ciasto powinno być dość cienkie.

Wykrawamy kubkiem kółka.

Pierogi z kurkami – przepis

Na każde wycięte kółko z ciasta, nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. Zlepiamy pierogi.

Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Pierogi układamy na talerzu, na nich układamy poduszone kurki.

Domowe pierogi z kurkami

Sprawdź przepis na: Pierogi z kaszą gryczaną

Smacznego!

1 Komentarz
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Anonimowo
10 marca 2020 11:58

Oryginalne!

Pierogi z kurkami

Wielu wytrawnych grzybiarzy ma swoje ulubione miejsca wie gdzie się zapuścić żeby przynieść pełne wiadro grzybów. Jednymi z najbardziej popularnych i lubianych są kurki. Jednak nie jest tak prosto trafić do miejsca, w którym można nazbierać ich sporo.Jeśli jednak już nam się uda, co można przyrządzić oprócz sosu? Pierogi z kurkami!

Pierogi z kurkami przepis

Co prawda pierogi z grzybami to popularne danie wigilijne, jednak wówczas najczęściej przygotowuje się farsz z prawdziwków i podgrzybków. A może wcześniej warto spróbować jak smakują pierogi z kurkami? Pierogi z farszem z kurek można przygotować wedle własnego uznania z własnymi dodatkami. Można zrobić go z cebulką, podsmażyć grzyby na maśle, dodać trochę szpinaku.

Jeśli nie jesteśmy aż takimi kucharzami to przepis na pierogi z kurkami można znaleźć na stronach internetowych.Jeśli jednak uda nam się zrobić prawdziwą pierogową petardę można podzielić się przepisem z innymi. Warto próbować i eksperymentować, kurki dają duże pole do popisu.

A może farsz z kaszy i kurek? Warto spróbować, poszukać nowych smaków. A nóż okaże się to popisowym daniem.