Domowe pierogi z kurkami to bardzo proste danie o wyjątkowym smaku. Obecnie zapomniane i w wielu restauracjach należy do jednych z bardziej wykwintnych dań.

Letni czas sprzyja spacerom po lesie. Niebawem pojawią się pewnie grzyby, których zbieranie relaksuje wielu spacerowiczów.

Prawdziwy sezon grzybowy zaczyna się co prawda późnym latem, wczesną jesienią, ale już teraz warto sprawdzić co można przygotować z tych darów lasu.

Ciasto na pierogi jest bardzo szybkie w przygotowaniu i proste.

Ciekawy pomysł na: Pierogi z serem

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Składniki na farsz

  • 500g kurek
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • rozmaryn
  • 2 łyżki masła

Jak przygotować: Pyzy z mięsem

Farsz z kurkami – przepis

Kurki dokładnie myjemy, aby pozbawić je piasku. Zostawiamy je po umyciu aż trochę odcieknie woda.

Cebule kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na maśle. Na patelnię dodajemy kurki i wszystko razem dusimy. Kurki puszczą wodę, wiec dusimy je aż ten płyn odparuje. Czyli jakieś 10 minut.

Kurki doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem. Część kurek odkładamy, bowiem położymy je na pierogach. Resztę kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.

Szybki przepis na: Pierogi z truskawkami

Ciasto na pierogi – przepis

W misce łączymy wszystkie składniki, początkowo mieszając wszystko łyżką, a następnie wyrabiając ciasto rękami. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut na bok.

Odkrawamy kawałek, stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ciasto powinno być dość cienkie.

Wykrawamy kubkiem kółka.

Pierogi z kurkami – przepis

Na każde wycięte kółko z ciasta, nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. Zlepiamy pierogi.

Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Pierogi układamy na talerzu, na nich układamy poduszone kurki.

Domowe pierogi z kurkami

Sprawdź przepis na: Pierogi z kaszą gryczaną

Smacznego!