Domowa zupa kalafiorowa to przepis na błyskawiczną, zdrową i smaczną zupę na obiad. Najlepiej smakuje z dodatkiem śmietany i świeżego, posiekanego koperku.

Sprawdź przepis na krem porowo- ziemniaczany

Składniki

  • 3 podudzia z kurczaka
  • 3 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 niewielki kalafior
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 selera

Dodatkowo

  • śmietana
  • koperek

Domowa zupa kalafiorowa – przepis

Zaczynamy do przygotowania buliony. W 2 litrach wody gotujemy przez około 45 minut kurczaka wraz z przyprawami – zielem angielskim, pieprzem, solą, liśćmi laurowymi. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki. Dodajemy również selera w całości. Gotujemy wszystko około 20 minut, a następnie dodajemy podzielonego na mniejsze różyczki kalafiora.

Po dodaniu kalafiora gotujemy zupę przez 15 minut.

Do miseczki dodajemy odrobinę śmietany i odrobinę zupy, mieszamy aby śmietana się nie zważyła. Dodajemy pozostałą część zupy i posypujemy wszystko posiekanym świeżym koperkiem.

Domowa zupa kalafiorowa
Domowa zupa kalafiorowa

Smacznego!