Domowa zupa kalafiorowa to przepis na błyskawiczną, zdrową i smaczną zupę na obiad. Najlepiej smakuje z dodatkiem śmietany i świeżego, posiekanego koperku.
Sprawdź przepis na krem porowo- ziemniaczany
Składniki
- 3 podudzia z kurczaka
- 3 ziemniaki
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 niewielki kalafior
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- sól
- pieprz
- 1/3 selera
Dodatkowo
- śmietana
- koperek
Domowa zupa kalafiorowa – przepis
Zaczynamy do przygotowania buliony. W 2 litrach wody gotujemy przez około 45 minut kurczaka wraz z przyprawami – zielem angielskim, pieprzem, solą, liśćmi laurowymi. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki. Dodajemy również selera w całości. Gotujemy wszystko około 20 minut, a następnie dodajemy podzielonego na mniejsze różyczki kalafiora.
Obejrzyj nasze filmy:
Po dodaniu kalafiora gotujemy zupę przez 15 minut.
Do miseczki dodajemy odrobinę śmietany i odrobinę zupy, mieszamy aby śmietana się nie zważyła. Dodajemy pozostałą część zupy i posypujemy wszystko posiekanym świeżym koperkiem.
Smacznego!