Łosoś to jedno z tych dań, które możemy przygotować na wiele różnych sposób. Wszystko zależy od marynaty, którą przygotujemy. Każdy chyba wie, że łosoś to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, więc warto jeść tą rybę.

Dziś przygotujemy łososia w słodko- słonej marynacie, podamy go wraz z lekką sałatką z ogórkiem, papryką i pomidorem.

Składniki

  • filet z łososia
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • miks sałat
  • czerwony, dojrzały pomidor
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1/2 czerwonej, słodkiej papryki
  • dowolne kiełki
  • ocet balsamiczny

Łosoś w słodko- słonej marynacie – przepis

Zaczynamy od przygotowania słodko- słonej marynaty. W miseczce mieszamy syrop klonowy, z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą smarujemy wcześniej umytego i osuszonego łososia. Odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie pieczemy go w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut.

Obejrzyj nasze filmy:

Na talerz wykładamy miks sałat, pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę oraz w półplasterki ogórka. Obok sałatki układamy łososia, którego to podajemy z cytryną. Całość możemy ozdobić octem balsamicznym.

Łosoś w słodko- słonej marynacie
Pyszny, zdrowy łosoś
Łosoś w słodko- słonej marynacie
Łosoś w słodko- słonej marynacie

Smacznego!