Łosoś to jedno z tych dań, które możemy przygotować na wiele różnych sposób. Wszystko zależy od marynaty, którą przygotujemy. Każdy chyba wie, że łosoś to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, więc warto jeść tą rybę.
Dziś przygotujemy łososia w słodko- słonej marynacie, podamy go wraz z lekką sałatką z ogórkiem, papryką i pomidorem.
Składniki
- filet z łososia
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- miks sałat
- czerwony, dojrzały pomidor
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 czerwonej, słodkiej papryki
- dowolne kiełki
- ocet balsamiczny
Łosoś w słodko- słonej marynacie – przepis
Zaczynamy od przygotowania słodko- słonej marynaty. W miseczce mieszamy syrop klonowy, z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą smarujemy wcześniej umytego i osuszonego łososia. Odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie pieczemy go w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut.
Obejrzyj nasze filmy:
Na talerz wykładamy miks sałat, pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę oraz w półplasterki ogórka. Obok sałatki układamy łososia, którego to podajemy z cytryną. Całość możemy ozdobić octem balsamicznym.
Smacznego!