Pasta z makreli, z jajkiem i ogórkiem kiszonym
Kolacje,  Śniadania

Pasta z makreli, z jajkiem i ogórkiem kiszonym

Pasta z makreli, z jajkiem i ogórkiem kiszonym to prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do pieczywa. Pasta ta super się będzie nadawała na śniadanie, albo na kolację.

Makrela jest bogata w białko, ale nie to jest jest kluczowym składnikim. Ta biała ryba zawiera w sobie bardzo cenne dla ludzkiego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także zapobiegają różnym chorobom serca. Jak widać warto jeść makrelę, jak i inne białe ryby.

Pastę z makreli polecam mimo wszystko jeść z białym pieczywem z odrobiną masła. Niestety z pieczywem razowym nie smakuje tak dobrze.

Składniki

  • 2 średnie makrele (łącznie ok. 450 g)
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 jajka
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • pieczywo

Aby pasta kanapkowa była smaczna, najlepiej abyśmy mieli jak najświeższą makrelę. Warto rozejrzeć się za jakimś małym lokalnym sklepikiem z rybami. Tam zawsze będą świeże dostawy ryby.

Pasta z makreli, z jajkiem i ogórkiem kiszonym – przepis

Zaczynamy od oddzielenia mięsa z makreli od ości. Następnie siekam je nożem, bo jak usłyszę „zgrzytnięcie” to wiem, że jest jeszcze w nim jakaś ość. Możecie również przepuścić mięso przez maszynkę do mielenia mięsa.

Następnie kroimy w bardzo drobną kostkę ogórka kiszonego i odsączamy go z nadmiaru płynu na sitku. Szczypiorek drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę i podobnie postępujemy z jajkami. Wszystkie składniki mieszamy z 1 – 2 łyżkami majonezu. Nie dawajcie go za dużo, bo jego zadaniem jest wyłącznie połączenie wszystkich składników.

Warto pastę odstawić na ok. 1 godzinę, aby wszystkie składniki się przegryzły. Następnie nakładamy ją na pieczywo posmarowane masełkiem.

Pasta z makreli, z jajkiem i ogórkiem kiszonym
Pasta z makreli, z jajkiem i ogórkiem kiszonym

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.