
Pasta z makreli, z jajkiem i ogórkiem kiszonym
Pasta z makreli, z jajkiem i ogórkiem kiszonym to prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do pieczywa. Pasta ta super się będzie nadawała na śniadanie, albo na kolację.
Makrela jest bogata w białko, ale nie to jest jest kluczowym składnikim. Ta biała ryba zawiera w sobie bardzo cenne dla ludzkiego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także zapobiegają różnym chorobom serca. Jak widać warto jeść makrelę, jak i inne białe ryby.
Pastę z makreli polecam mimo wszystko jeść z białym pieczywem z odrobiną masła. Niestety z pieczywem razowym nie smakuje tak dobrze.
Składniki
- 2 średnie makrele (łącznie ok. 450 g)
- 3 ogórki kiszone
- 3 jajka
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 1/2 cebuli
- sól
- pieprz
- pieczywo
Aby pasta kanapkowa była smaczna, najlepiej abyśmy mieli jak najświeższą makrelę. Warto rozejrzeć się za jakimś małym lokalnym sklepikiem z rybami. Tam zawsze będą świeże dostawy ryby.
Pasta z makreli, z jajkiem i ogórkiem kiszonym – przepis
Zaczynamy od oddzielenia mięsa z makreli od ości. Następnie siekam je nożem, bo jak usłyszę „zgrzytnięcie” to wiem, że jest jeszcze w nim jakaś ość. Możecie również przepuścić mięso przez maszynkę do mielenia mięsa.
Następnie kroimy w bardzo drobną kostkę ogórka kiszonego i odsączamy go z nadmiaru płynu na sitku. Szczypiorek drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę i podobnie postępujemy z jajkami. Wszystkie składniki mieszamy z 1 – 2 łyżkami majonezu. Nie dawajcie go za dużo, bo jego zadaniem jest wyłącznie połączenie wszystkich składników.
Warto pastę odstawić na ok. 1 godzinę, aby wszystkie składniki się przegryzły. Następnie nakładamy ją na pieczywo posmarowane masełkiem.

Smacznego!