Pasta z makreli, z jajkiem i ogórkiem kiszonym
Śniadania,  Kolacje

Pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem kiszonym

Pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem kiszonym to prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do pieczywa. Pasta ta super się będzie nadawała na śniadanie, albo na kolację.

Dlaczego warto zrobić pastę z makreli z jajkiem i ogórkiem kiszonym?

Pasta z makreli to szybki i prosty sposób na pyszne smarowidło do kanapek. Pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem kiszonym przepis jest bardzo łatwy do zrobienia. Przygotowuję tą pastę bardzo często na kolację kiedy nie mam ochoty już na wędlinę, ale ochota na kanapkę ze świeżego pieczywa nadal pozostała. 

Wędzona ryba, taka jak makrela bardzo często pojawia się na polskich stołach, jest zdrowa i smaczna. Możemy zjeść ją w całości, albo przygotować z niej pyszną pastę z makreli z ogórkiem kiszonym. Tak przygotowaną pastę możecie zamknąć szczelnie w pojemniku i przechowywać przez 2-3 dni w lodówce. 

Wiele osób obawia się przygotowywania pasty z wędzonej ryby w domu. Jest to łatwe i przede wszystkim jeśli będziecie stosować się do moich wskazówek unikniecie w niej później ości.

Dlaczego warto jeść wędzoną makrelę?

Makrela jest bogata w białko, ale nie to jest jest kluczowym składnikim. Ta biała ryba zawiera w sobie bardzo cenne dla ludzkiego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także zapobiegają różnym chorobom serca. Jak widać warto jeść makrelę, jak i inne białe ryby.

Pastę z makreli polecam mimo wszystko jeść z białym pieczywem z odrobiną masła. Niestety z pieczywem razowym nie smakuje tak dobrze.

Inne przepisy na pasty kanapkowe

Na blogu kulinarnym znajdziesz nie tylko przepisy na pasty z wędzonych ryb. Ale może zainteresuje Cię przepis na pastę jajeczną. Ciekawym pomysłem jest też pasta z czerwonej fasoli. Koniecznie musisz jej spróbować.

Pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem kiszonym składniki

  • 2 średnie makrele (łącznie ok. 450 g)
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 jajka
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • pieczywo

Aby pasta kanapkowa była smaczna, najlepiej abyśmy mieli jak najświeższą makrelę. Warto rozejrzeć się za jakimś małym lokalnym sklepikiem z rybami. Tam zawsze będą świeże dostawy ryby.

Pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem kiszonym przepis

Zaczynamy od oddzielenia mięsa z makreli od ości. Następnie siekam je nożem, bo jak usłyszę „zgrzytnięcie” to wiem, że jest jeszcze w nim jakaś ość. Możecie również przepuścić mięso przez maszynkę do mielenia mięsa.

Następnie kroimy w bardzo drobną kostkę ogórka kiszonego i odsączamy go z nadmiaru płynu na sitku. Szczypiorek drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę i podobnie postępujemy z jajkami. Wszystkie składniki mieszamy z 1 – 2 łyżkami majonezu. Nie dawajcie go za dużo, bo jego zadaniem jest wyłącznie połączenie wszystkich składników.

Warto pastę odstawić na ok. 1 godzinę, aby wszystkie składniki się przegryzły. Pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem kiszonym smakuje najlepiej podana ze świeżym pieczywem posmarowanym odrobiną masła.

Pasta z makreli, z jajkiem i ogórkiem kiszonym
Pasta z makreli, z jajkiem i ogórkiem kiszonym

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze