
Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym to pyszne, pożywne danie przygotowane trochę we włoskim stylu, trochę w polskim. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, a wręcz przeciwnie, proste i szybkie.
Spaghetti z mięsem mielonym możecie podać posypane startym żółtym serem – to w stylu polskim, albo startym parmezanem – to już we włoskim stylu.
Tym daniem naje się każdy i każdy go lubi. Z całą pewnością również dzieciaki będą zachwycone takim obiadem. Sprawdźcie jak szybko je przygotować, możecie również obejrzeć wideo z instrukcją przygotowania.
Składniki
- 400g dowolnego mielonego mięsa – ja użyłem mięsa mielonego z łopatki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 niewielka cebula
- 1 czosnek
- 300 ml passaty pomidorowej
- makaron do spaghetti
- 3 łyżki oleju
- dodatkowo: żółty ser, parmezan
Ja wykorzystałem do tego dania mięso mielone z łopatki, jeśli wolicie delikatniejsze dania to użyjcie mięsa mielonego z kurczaka, albo indyka.
Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym – jak zrobić
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, a następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy ją i jak będzie już szklista dodajemy posiekany drobno czosnek. Smażymy go razem z cebulą przez 15 sekund, a następnie na patelnię dodajemy mięso mielone. Podsmażamy mięso przez chwilę, a następnie przyprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy jeszcze przez 5 minut i dodajemy bazylię i oregano. Całość mieszamy i smażymy przez kolejne 5 minut.
Dodajemy passatę pomidorową i całość gotujemy przez kolejne 5 minut. Próbujemy i jak jest potrzeba doprawiamy do smaku.
Obejrzyj nasz film instruktażowy:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Skorzystajcie z przepisu na opakowaniu, bo każdy makaron – zwykły pszenny, razowy, wieloziarnisty, czy makaron orkiszowy gotuje się w różnym czasie.
Na talerz wykładamy makaron, następnie odrobinę sosu i całość posypujemy serem. W moim przypadku był to parmezan.

Smacznego!